DANIA OBIADOWE Kotlety i burgery

PRZYKŁADOWY OBIAD WEGANONA :)

Dostaje wiele pytań, co tak właściwie jadam na obiad. Zazwyczaj odsyłam do bloga. Znajduję się tam zakładka obiady z różnymi podziałami. Każdy znajdzie coś dla siebie. Przepisów jest tak dużo, że nie ma problemu na skompletowanie pełnego posiłku. Postanowiłem jednak zrobić post o pełnym posiłku. Pokazać, że jest smaczny, z wielu składników, zawierający potrzebne substancje …

BEZGLUTENOWE Pasty do pieczywa ŚNIADANIA

SMAROWIDŁO NAJLEPSZE :)

Ostatnia pasta a raczej pasztet bez pieczenia ze słonecznika okazała się hitem. I słusznie, bo robi się szybko i prosta a tak jest najlepiej. Smarowidła powinny być ekspresowe. Mamy na coś ochotę i gotowe. Bez kilkugodzinnych krzątanin w kuchni. Otwieramy szafki, lodówkę. Wyjmujemy składniki. Miksujemy i mamy gotowca. Pasty muszą być aromatyczne. Niektóre gotowe są …

BEZGLUTENOWE Ciasta pieczone NA SŁODKO

TOFURNIK DYNIOWY Z CZARNYM SEZAMEM

Jak obiecałem tak czynię. Ciąg dalszy dyniowego eksperymentowania. W domu leży jeszcze kilka sztuk, ale do soboty znikną na 100%. Znów wybiorę się do moich ulubionych gospodarstw i zakupię pewnie z 10 sztuk 🙂 Desery z dyni są nie tylko kolorowe, ale również smaczne. Połączenie z innymi składnikami skutkuje otrzymaniem czegoś wyjątkowego. Z czekoladą (jakby …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Zupy i kremy

CHOWDER Z KUKURYDZY I BATATÓW

Kiedy w moich ulubionych gospodarstwach rolnych pojawiają się dynie i kukurydza to mam wrażenie, że lato dobiega końca. Złociste kolby prężą się na długich tykach i zachęcają do zrywania. Część idzie do zjedzenia a część do ususzenia. Tworze swoistego rodzaju ozdoby. Zawsze, kiedy byłem w Kazimierzu Dolnym takie cuda zakupywałem na bazarze. Pięknie wyglądają i …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

MROŻONY KREM CZEKOLADOWY Z OWOCAMI

Ten mrożony czekoladowy blok powstał przez przypadek. Miał być czekoladowy krem do smarowania. Oczywiście jak to ja zrobiłem hurtową ilość. Część pozostała, jako smarowidło a część poszła do zamrażarki z owocami. Czasem dobrze zrobić czegoś więcej. Efekt może być zaskakujący. Lubię kulinarne eksperymenty. Połączyć ze sobą pozornie niepasujące składniki i otrzymać nowy wymiar smaku. Zielona …

Ciastka NA SŁODKO

CYNAMONOWE CIASTKA DYNIOWO-JAGLANE

Sezon dyniowy 2016 uważam za otwarty. Jestem w swoim żywiole, bo te warzywo jest wdzięcznym materiałem kulinarnym. Na słodko lub wytrawnie. W tym roku mam mnóstwo pomysłów na wykorzystanie bani. Mam to szczęście, że mieszkam w niedalekiej odległości dyniowego raju. Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta czy Rysiny to nieprawdopodobna ilość tego warzywa. Różne gatunki, kolory, wielkości. …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE

AROMATYCZNY GULASZ Z BURAKÓW I SOCZEWICY Z JARMUŻEM

Gdy mija czas ulubionej botwinki zaczyna się panowanie małych buraczków. Młode, słodkie i intensywne w smaku i kolorze. Moje ulubione to te o podłużnym kształcie. Słodkie, lekko ziemiste. Szybko się gotują i pieką. Gdy je połączymy z soczewicą i ziołami otrzymamy coś wyjątkowego. Polecam użyć czarną soczewicę ze względu na wyjątkowy smak i czerwoną za …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO ŚNIADANIA Z kasz i zbóż

CZEKOLADOWE RISOTTO Z OWOCAMI

  Nie jest to zwykły ryż na mleku ani klasyczne risotto. Po pierwsze użyłem arborio zamiast zwykłego ryżu. Po drugie rzadko pojawiają się słodkie wersje włoskiego klasyku a po trzecie przygotowanie jest typowe dla risotto. Powoli gotowane małe owalne ziarenka w mleku z orzechów laskowych (można użyć dowolnego mleka roślinnego). Porcjami dodawany płyn. Na koniec …

BEZGLUTENOWE Placki i naleśniki ŚNIADANIA

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI Z CIECIERZYCY + TWAROŻEK JAGODOWY

Czy robię bezglutenowe naleśniki? Pewnie, że tak. Częściej by wypróbować nowe smaki i przetestować mąki inne niż pszenna czy orkiszowa. Zawsze mam mieszane uczucia, co do ich smaku czy konsystencji. Jednak znalazłem na nie swój sposób. Po pierwsze dobra patelnia. Wypróbowałem kilka i teflon z powłoką tytanową wypadł najlepiej. Naleśniki nie przywierają, ładnie się przewracają, …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Zupy i kremy

PAPPA AL POMODORO (TOSKAŃSKI CUD)

Lato, Włochy, Toskania, pomidory. Można pomarzyć lub tam wyjechać 🙂 Kiedy pierwszy raz byłem w Toskanii miałem szczęście zasmakować się w najlepszych pomidorach pod słońcem. Podłużne, soczyste o wyrazistym smaku. Pamiętam widok z okolic Sienny gdzie na kamieniach leżały wielkie kraty a na nich przekrojone wzdłuż pomidory. Suszyły się na słońcu. Toskańczycy wiedzą jak wykorzystać …

DANIA OBIADOWE

SALSA VERDE I FARFALLE

Salsa verde we Włoszech i Meksyku. Sauce verde we Francji. I jeszcze inne nazwy w różnych krajach. Wszystkie określają niezwykle aromatyczny zielony sos. Stosowany najczęściej do mięs, ryb i pieczonych warzyw lub jako maczanka dla chipsów. Składniki przeróżne. Zależne od kraju. Najczęściej jednak to drobno posiekane, utarte lub zmiksowane liście bazylii, mięty, natki pietruszki czasem …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO Pasty do pieczywa ŚNIADANIA

TWAROŻEK JAGODOWY (SŁONECZNIK + TOFU)

W tym roku mamy prawdziwy wysyp jagód. Trzeba korzystać póki jeszcze są. Ciasta, pierogi, koktajle i pasty. Te fioletowe kulki to bogactwo cennych składników. Ilość antocyjanów jest olbrzymia. Idealnie działają na wzrok. Szczególnie dla tych, co sporo czasu spędzają przy komputerze (np. smarując przepisy do bloga 🙂 ) Słonecznik już dawno podbił moje serce. Pasta …