BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki Trufle i czekoladki

CYNAMONOWA TARTA Z TRUFLAMI I MALINAMI

Uwielbiam trufle (te słodkie i te grzybowe 🙂 ). Ich przygotowanie jest banalnie proste. Kilka zmiksowanych składników. Coś, co zlepi całość. Dodatki smakowe i mała przystawka gotowa. Najbardziej lubię te na bazie orzechów, płatków z cynamonem i cytrusami. Nadają świeżości i przełamują słodki smak. Uwielbiam też tarty, dlatego postanowiłem połączyć te dwa desery. Jeżeli coś …

BEZGLUTENOWE Pasty do pieczywa Pasztety ŚNIADANIA

ZIOŁOWY PASZTET SŁONECZNIKOWY BEZ PIECZENIA

Było masło słonecznikowe i słonecznik upychany w ciastach i kotletach. Czas na pasztet z moich ulubionych ziaren. Powiem tak. Gdyby nie istniały wegańskie pasty to pewnie wcinałbym suchy chleb. Uwielbiam pieczywo i nie wyobrażam sobie bez niego dnia. Past i pasztetów na blogu są dziesiątki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Nie lubię rutyny i ciągle …

BEZGLUTENOWE Sałatki ŚNIADANIA

WEGAŃSKA CAPRESE

Źródła historyczne podają, że sałatkę wymyślił pewien Włoch tuż po II wojnie światowej. Zawarł w niej kolory flagi Włoch. Inne źródła wskazują rok 1920 gdzie pojawiła się w menu restauracyjnym hotelu Quisisana. Jednak to król Egiptu Farouk w 1950 roku prosząc o coś lekkiego i świeżego dostał ja a następnie rozsławił na cały Świat. Pochodzi …

DANIA OBIADOWE

PIZZA PEPPERONI Z DOMOWĄ WEGAŃSKĄ MOZZARELLĄ

Mam w swojej kuchni kilka potraw z „dawnego życia”, za którymi tęsknie a raczej za ich smakiem. Nie raz już pisałem, że rezygnacja z produktów odzwierzęcych nie oznacza pustelnictwa kulinarnego. Są roślinne składniki, które idealnie „podrabiają” oryginały. Po pierwsze. Miałem przyjemność uczestniczyć w degustacji produktów Vegan Baczer. Ich roślinne wędliny mają charakter i na 100% …

BEZGLUTENOWE Pasztety ŚNIADANIA

PASZTET Z BATATÓW I CZERWONEJ SOCZEWICY Z WIŚNIAMI

Na blogu pojawił się już przepis gdzie wiśnie towarzyszyły warzywom w pasztecie. Tym razem stanowią przeciwwagę dla słodkich ziemniaków i czerwonej soczewicy. Nie przypuszczałem, że ich dodatek aż tak wpłynie na smak. Wpływ oczywiście jest pozytywny. Jeszcze do niedawna uważałem, że czerwona soczewica nie nadaję się do pasztetów czy kotletów. Podczas gotowania robi się mazista …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

GRILLOWANE BRZOSKWINIE ZE ŚMIETANKĄ KOKOSOWĄ I SOSEM CYTRYNOWO-MIĘTOWYM

Grillowane owoce stawiam na tym samym podium, co warzywa czy tofu. Po wytrawnych potrawach zawsze przychodzi czas na coś słodkiego. Jeśli grillujemy w spartańskich warunkach to nie ma mowy o wypasionych ciastach czy deserach. Liczy się prostota. Słodkie i soczyste brzoskwinie idealnie nadają się do wrzucenia na ruszt. Fajnie się przypiekają i nabierają lekko dymnego …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE

BURACZANE KOFTY

Zawszę, gdy piekę buraki robię to w hurtowych ilościach a później niewykorzystaną ilość mrożę. Świetnie się przechowują tygodniami. Pobieram, co jakiś czas pewne ilości i robię chociażby takie cuda jak w tym przepisie. Małe kulki pełne buraków, słonecznika i kaszy jaglanej. Z dodatkiem przypraw to idealna przekąska. Do tego wyrazisty kwaskowy sos na bazie tahiny, …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Kluski

KLUSKI Z BOBU

Pasztety, kotlety, klopsy, pasty itd. Bób ma nieograniczone możliwości. Jego słodkawy smak i niesamowity kolor sprawia, że to moje ulubione warzywo strączkowe (no może poza soczewicą). A jak najprościej go zrobić (nie mówię o ugotowaniu i wcinaniu z miski)? Wytworzyć z niego kluski na wzór tych śląskich. Prócz przypraw to tylko dwa składniki. Mało pracy …

DANIA OBIADOWE

DROŻDŻOWE PŁASKIE CHLEBKI

Płaskie pieczywo jest charakterystyczne dla wielu nacji. Szczególnie popularne jest w krajach arabskich. Kraje europejskie też mają swoje cuda. Przykładem są Włochy z focaccią. Uwielbiam te placki. Niewiele roboty a smak wyborny. Dodatki dowolne jak i kształt. Te chlebki mają coś w sobie z włoskiego klasyku. Są jednak bardziej płaskie. Na wierzchu plastry pomidorów, pieczarek, …