DYNIOWE BROWNIE
weganon 13 sierpnia 2016

DSC_0017

Na ostatnich moich warsztatach opowiadałem o zamiennikach jajek w wegańskich ciastach. Niektórzy patrzyli z niedowierzanie, że len z wodą pełni taką funkcję. Nie mniejszym zaskoczeniem było w ogóle przygotowanie ciasta w 100% roślinnego. Przecież zawsze pojawia się mleko lub jego przetwory. Nic bardziej mylnego. Wegańskie ciasta są tam samo smaczne jak te klasyczne.

Przygotowaliśmy brownie z musem daktylowym i ciecierzycą. Opowiedziałem, że do tego ciasta można przemycić wiele warzyw. Kakao, czekolada czy cynamon skutecznie maskują smak czy zapach warzyw. Na ciasto można wylać czekoladę i dodać soczyste owoce. Przełamują one ciężki czekoladowy smak.

Idealnym składnikiem jest mus dyniowy. Gęsty i słodki. Nadaje ciastu odpowiedniej lekko ciągnącej konsystencji. Polecam dynie o bardzo gęstym miąższu. Hokkaido czy dynia piżmowa. W tym cieście jest odmiana Blue Ballet. Podobna strukturą i smakiem do hokkaido.

Porcja jest dość spora, ale ilość osób degustujących też nie będzie mała. Mam nadziej, że będzie smakowało. Obdaruje nim najlepszych hodowców dyni na Świecie :)

DSC_0023

DSC_0118

SKŁADNIKI:

Ilość składników na dużą blachę o wymiarach 25 na 40 cm
– 1 dynia hokkaido
– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1 szklanka oleju rzepakowego, z pestek winogron lub słonecznikowego
– 3 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szklanka kakao
– 1 szklanka ciemnego nierafinowanego cukru
– 1 łyżka cynamonu
– 1 łyżeczka mielonego imbiru

WYKONANIE:

– dynię umyć i pokroić w średnią kostkę. Piec w 180 stopniach do miękkości. Wystudzić. Zmiksować na gładko z mlekiem. Dodać olej i ponownie zmiksować
– len zalać wodą, wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać do dyni
– w misce wymieszać pozostałe składniki. Dodać mus dyniowy i dokładnie wymieszać
– formę o wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać wierzch
– piec 30-35 minut w 175 stopniach. Wystudzić
– można polać rozpuszczoną czekoladą i ułożyć dowolne soczyste owoce

DSC_0005

DSC_0033

DSC_0029

17 Komentarze

  1. Spokojnie można parować. Ja zawsze pieje tak ze 2-3 kg buraków i dyni. Miksuje i zamrażam. Później biorę ile trzeba

  2. Za każdym razem pieczesz w piekarniku dynie lub buraki kiedy używasz ich do pieczenia ciasta. Czy mogę je ugotować na parze? Czy to zrobi i jakaś różnice w smaku? Pozdrawiam :)

  3. gryczana ma zbyt intensywny smak i ja osobiście bym jej nie użył. Co do bananów to 3 spore i dojrzałe powinny być ok

  4. Dziękuję za wiadomość. Czy gryczana/ kukurydziana też się sprawdzi?Czy zmieniać tu proporcje? Jeśli chodzi o mus, to planowałam użyć bananów – też prośba o info, ile ich dać:)

  5. Mam dwa pytania:
    1. jakiej mąki bezglutenowej można użyć zamiast pszennej?
    2. córka jest uczulona na len – co może być zamiast niego?
    Z góry dziękuję za szybkie odpowiedzi:)

  6. Te brownie jest bardziej stałe niż ciągnące. Dyniowe i z batatów dają taką strukturę. czekolada na wierzchu musi być :)

  7. Ciekawe czy jest takie leiste i lekko ciągnące jak oryginalne browni? Wygląda extra☺, zwłaszcza ta grubaśna warstwa czekolady na wierzchu☺

  8. Oczywiście, że się nadaje. Ta ilość składników jest na wielką blachę i tu poszło około 2 szklanki musu

  9. Mam zamrożony mus ze zwykłej dyni z poprzedniego roku w porcjach po szklance. Czy taka dynia się nada? Ile szklanek tej dyni byłoby potrzebne?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *