CHAŁWA SŁONECZNIKOWA
weganon 23 sierpnia 2016

DSC_0150

Dla tych, którzy mają już swoje lata, (czyli ja) ta słodkość to wspomnienie. W latach 80 poprzedniego stulecia chałwa słonecznikowa wędrowała do nas za wschodniej granicy. Wszystko stamtąd do nas przywożoną. Nieliczni szczęśliwcy mieli łakocie z zachodu.

W puszkach, mega taflach czy w formie batonów. Dostępna dość powszechnie. I choć może to dziwne bardziej wolę tą wersje od sezamowej. Nie wiem, z czego to wynika, ale tak jest. Smakiem oczywiście się różni, ale dla mnie jest bardziej głębszy.

Ten przepis jest tak banalny, że aż wstyd :) 2 składniki (w oryginale z miodem) i tyle. Można oczywiście zastosować wszelkie dodatki. Orzechy, żurawinę czy wanilię. Polecam na początek wersję podstawową. Co do słodzenia to można stosować przeróżne syropy lub cukry. Jeżeli chodzi o cukry to najlepiej rozpuścić je w niewielkiej ilości wody.

DSC_0156

DSC_0138

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki pestek słonecznika
– 5-6 łyżek syropu z agawy, daktylowego, klonowego lub innego

WYKONANIE:

– słonecznik uprażyć do lekko brązowego koloru na suchej patelni (często mieszać by się nie przypalił). Wystudzić
– słonecznik zmielić np. malakserem na proszek (nie powinno być żadnych większych okruchów). Wsypać do miski i dodać syrop. Dokładnie wymieszać rękoma i zagnieść (masa powinna być gliniasta i nierozpadająca się). Gdyby była za sucha to można dodać odrobinę wody
– dowolne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia a następnie przełożyć masę. Dokładnie ugnieść i wyrównać wierzch
– wstawić do zamrażarki na 2 godziny. Pokroić w dowolne kształty. Przechowywać w lodówce

DSC_0167

DSC_0153

19 Komentarze

  1. dzisiaj w Netto zobaczyłam pierwszy raz – wielki kosz – reklama – CHAŁWA ZE SŁONECZNIKA – jak zwykle pierwsze co to czytam skład – ok.55 % słonecznik – reszta – wiadomo……zrezygnowałam, postanowiłam znależć przepis w necie i go TU znalazłam, jutro biorę się za robienie – wezmę syrop klonowy…….;)

  2. U mnie syrop daktylowy z olejem kokosowym, a do zmielonego słonecznika dodałam suszone morele i gruszki. Chałwa wyszła naprawdę przepyszna. Następnym razem będzie wersja kakaowa. Dziękuję za przepis.

  3. Mniam!! Zrobiłam i z trudem oczekiwałam schłodzenia!! Nikt z domowników nie mógł zgadnąć z czego ta chałwa jest zrobiona:) Super przepis! Pozdrawiam!:)

  4. Siła tkwi w prostocie!
    Robiłam ostatnio tą chałwe,jest przepyszna.Na pewno smaczniejsza niż ten pseudo syf ze sklepu.
    Powiem szczerze,ze bardzo sie powstrzymuje podchodząc do lodowki żeby nie ukroić sobie kawałka zbyt często.
    Pozdrawiam

  5. Zrobiona-zjedzona! Cos pysznego! Polecam zrobic:) dla mnie ona smakuje lepiej niz tradycyjna. Nie jest az tak slodka. Dla mnie ma rozniez delikatny zapach…kawy! Nie wiem dlaczego;)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *