KOTLECIKI DYNIOWO-JĘCZMIENNE
weganon 24 sierpnia 2016

DSC_0034

Podejrzewam, że niektórzy z Was mają już dość przepisów dyniowych na blogu. Jest jednak pewna grupa, która pisze do mnie i prosi o więcej. Ja uważam, że to warzywo było w ostatnich latach dość zapomniane. Jego zastosowanie ograniczało się zazwyczaj do zupy, w occie lub w formie ciasta. W tamtym roku jedna z czytelniczek napisała, że pod wpływem moich przepisów zasadziła w tym sezonie dynie. Dziś ma pokaźną ilość i je przerabia w szerz i wzdłuż na różne sposoby. I o to chodzi :)

Ja stwierdziłem ostatnio, że mój mózg jest przeładowany pomysłami na dyniowe specjały. Każdy zapisuję na bieżąco na kartkach i wcielam w kulinarne życia a później dzielę się z Wami. Tak też jest z tym przepisem.

Proste, smaczne i szybkie kotleciki. Pieczona zmiksowana dynia w towarzystwie kaszy jęczmiennej (ona też zasługuję na swoje podium na blogu) i przypraw. W formie małych aromatycznych medalionów. Do tego coleslaw z czerwonej kapusty i puree z ziemniaków, kalafiora i antonówki z kminkiem. Takie obiady przekonają nawet zagorzałych mięsożerców :)

1

DSC_0014

SKŁADNIKI:

– 2 szklanka puree z dyni
– pół szklanki kaszy jęczmiennej
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 spora cebula
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka cząbru
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– dynię (średniej wielkości, np. Hokkaido, piżmowa lub inna) umyć i pokroić w średnią kostkę. Piec w 180 stopniach do miękkości. Wystudzić. Zmiksować na gładko i zużyć 2 szklanki. Resztę zamrozić do innych przepisów
– słonecznik zmielić np. malakserem na mąkę
– kaszę ugotować w 1 szklance wody na małym ogniu pod przykryciem (15 minut), wystudzić
– natkę drobno posiekać
– cebule pokroić w małą kostkę i zeszklić na patelni. Wystudzić

– wszystkie składniki połączyć i wymieszać ręką. W zależności, jakie mamy puree (różnej gęstości zależne od dyni) możliwe, że trzeba będzie dodać więcej słonecznika
– doprawić solą i pieprzem
– formować kotlety wilgotnymi dłońmi. Kłaść na papier do pieczenia. Piec 25 minut w 180 stopniach

DSC_0027

DSC_0022

DSC_0009

6 Komentarze

  1. Tak, to prawda, że kasza jęczmienna zasługuje na szczególną uwagę, poza krupnikiem chyba mało kto ją wykorzystuje do innych potraw. Ja uwielbiam ją w kotlecikach , muszę wypróbować ten przepis. Dzięki :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *