KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z ZIOŁAMI
weganon 18 września 2015

Wrzesień, to najlepszy czas na wszelkie dania pomidorowe. Idealne są te pełne miąższu z małą ilością pestek. Mam taką przypadłość, że nigdy nie obieram ich ze skóry. Czy to do zup, sosów czy do sałatek. Zawsze pozostawiam.
Pieczone pomidory mają bardziej intensywny smak. Odparowująca woda zatęża miąższ i nadaje inny wymiar tym warzywom. Pieczenie w towarzystwie ziół i czosnku, to jest to, co lubię.
Jak w każdym kremie pomidorowym musi być dodatek cynamonu. Dla mnie to para wprost idealna.
Dodatek aromatycznych ziół sprawia, ze zupa jest bogata w smaku. Zawsze do pomidorów dodaję bazylię, liście selera, oregano i tymianek. W tym wydaniu również lubczyk.
Dla śmietankowego posmaku, dodałem mleka kokosowego.

SKŁADNIKI:

– 2 kg mięsistych pomidorów
– 20 listków bazylii
– 2 łyżki suszonego oregano
– łyżka suszonego lubczyku
– 1 spora gałązka tymianku
– 3 gałązki selera
– 3 ząbki czosnku
– pół łyżeczki cynamonu
– pół szklanki mleka kokosowego
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

– pomidory przeciąć w poprzek, polać oliwą i ułożyć w naczyniu do pieczenia. Posypać oregano
– miedzy pomidory włożyć ząbki czosnku i liście selera

– piec pół godziny w 200 stopniach


– pomidory zmiksować z bazylią, cynamonem, liśćmi selera, lubczykiem i tymiankiem. Dodać też upieczony czosnek
– całość gotować na małym ogniu 5 minut
– dodać mleko i doprawić solą i pieprzem
– posypać czarnuszką

 

 

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *