KAPUSTA ŚWIĄTECZNA
weganon 23 listopada 2015

 

Czy wyobrażacie sobie Boże Narodzenie bez kapusty kiszonej z dodatkami? Ja zdecydowanie nie. To sztandarowe danie, które na stole jest w kilku potrawach.
Przepisów na tą kapustę jest wiele. Często jednak jako danie postne, zawiera tylko kapustę, grzyby i olej. Mnie taka forma niezbyt odpowiada smakiem. Moja jest bardzo aromatyczna. Czuć w niej wiele smaków, które nie przytłumiają charakteru kapusty.
Zawszę robię sporą ilość, która wędruje do kolejnych potraw (też pojawią się na blogu).
Kapusta kiszona. Zdecydowanie sama, bez dodatku słodkiej i marchewki. Jakoś gryzie mi się ich towarzystwo.
Kapusta powinna być dobrej jakości. Coraz częściej trudno o taką. Tony octu, ulepszaczy czy poprawiaczy smaku. Nawet tak prosty produkt, potrafią zepsuć producenci.
Wędzone, suszone śliwki węgierki, a nie jakieś tam kalifornijskie. Jeżeli nie macie wędzonych, to można dodać wędzonej, słodkiej papryki.
Ziele angielskie dla aromatu. Jałowiec i suszony rozmaryn dla leśnego charakteru. Cząber i kminek dla lepszego trawienia. Suszone grzyby zdecydowanie dla smaku, ale również dla koloru i zapachu.
Słodkie, czerwone wino dla koloru i smaku. Dodatek tłuszczowy, to tłoczony na zimno olej rzepakowy lub lniany.
Do tego ziarenka pieprzu do odpowiedniej ostrości i danie gotowe :)
Ja gotuje zawsze 2 dni. Pierwszego przez 3 godziny i drugiego przez 2. Wystawiam na balkon jak jest zimno lub do lodówki. Kiedy się lekko przemrozi, jest lepsza w smaku.
Gotujcie wielki gar. W kolejnych dniach będzie wykorzystywana do świątecznych potraw :)

 

SKŁADNIKI:

– 3 kg kiszonej kapusty (naturalnie bez octu)
– 2 duże garście dowolnych, suszonych grzybów
– 10 suszonych, wędzonych śliwek lub suszonych i wtedy łyżeczka wędzonej papryki
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 5 ziaren jałowca
– łyżeczka cząbru
– łyżeczka kminku
– 3 liście laurowe
– 5 ziaren pieprzu
– łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
– pół szklanki słodkiego, czerwonego wina
– ewentualnie sól do smaku

WYKONANIE:

– grzyby namoczyć w 2 szklankach wody
– do garnka włożyć kapustę
– dodać grzyby i wodę z ich moczenia
– dodać pozostałe składniki prócz wina
– gotować na małym ogniu około 3 godzin
– odstawić, wystudzić i przenieść na kilka godzin w chłodne miejsce
– następnego dnia dodać wino i gotować około 2 godzin

 

9 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *