CHLEBEK DYNIOWY Z BAKALIAMI
weganon 22 sierpnia 2016

DSC_0014

Był chlebek bananowy, daktylowy i cukiniowy. Czas na dynię. Żółty poprzecinany piegami z orzechów włoskich i rodzynek. Niezwykle korzenny bo dynia uwielbia te przyprawy. Prosty w wykonaniu i do zrobienia koniecznie :)

Idealna jest dynia o intensywnym kolorze miąższu. Hokkaido lub piżmowa. Ich puree jest również słodkie i dość zwarte. O ile Hokkaido nie trzeba obierać do pieczenia to piżmową już tak.

Chlebek najlepszy jest następnego dnia. Z ciepłem mlekiem roślinnym i gęstą konfiturą truskawkową lub jeżynową. Idealne śniadanie każdego dnia :)

DSC_0004

DSC_0120

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka puree z dyni
– ½ szklanki oleju rzepakowego, kokosowego lub innego
– 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczka mielonych goździków
– ½ łyżeczki mielonego kardamonu
– ½ szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
– ½ szklanki rodzynek
– ½ szklanki brązowego cukru trzcinowego lub innego

WYKONANIE:

– dynię umyć i pokroić w średnią kostkę. Piec w 180 stopniach do miękkości. Wystudzić. Zmiksować na gładko i zużyć 1 szklankę. Resztę zamrozić do innych przepisów
– dynię wymieszać z mlekiem i olejem
– w drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Wlać płynne i dokładnie wymieszać
– formę do keksów wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać wierzch
– piec godzinę lub do suchego patyczka w 180 stopniach. Wystudzić

DSC_0018

DSC_0008

DSC_0005

12 Komentarze

  1. Zrobiłam wczoraj pierwszy raz. Zamieniłam tylko mąkę – dodałam z cieciorki. REWELACJA! Wyszedł przepyszny, wilgotny, mega jesienny w smaku chlebek cudo to na pewno nie jest ostatni przepis, który wypróbowałam

  2. Wykonałam chlebek według przepisu, niestety wyszedł mi książkowy zakalec, ciasto z wierzchu spiekło się w środku płynna masa :(. Trzymałam ciasto prawie 2 h! Niestety nie mam pojęcia co było problemem. Od początku masa wydała mi się podejrzanie zbyt płynna :(. Dodałam mąki pszennej pełnoziarnistej, ale wydaje mi się, że to nie mogło być powodem zakalca. Dynia Hakkaido. Wielka szkoda, bo na zdjęciach chlebek wygląda bardzo kusząco :(. Czy ktoś miał podobny problem?

  3. czy może być cukier puder albo syrop z agawy…? mam ochotę na chlebek a nie mam zwykłego cukru pod ręką :)

  4. Dziekuje. Wszystko jasne. Czyli te zwykle bede uzywala na uzyskanie masy dyniowej, a z Hokkaido (tez mi wyrosly Juhu!) inne rzeczy, gdzie pokrojona w kostke potrzebna. Pozdrawiam.

  5. Nie ma głupich pytań :) Te z cienką skórką obieram obieraczką. Inne piekę ze skórą a później wyciągam sam miąższ i wywalam skórę. Sposób prosty i przynosi zamierzone efekty :)

  6. Moze to glupie pytanie, ale czy masz jakis tajemny sposob na obieranie dyni ze skory? Normalnie kupuje Hokkaido i pieke, gotuje ze skora, ale dziecie mi w ogordku zwykle dynie rozsialo i teraz nie wiem, jak sie za nie wziac….

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *