PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY CHLEBEK BANANOWY
weganon 17 lutego 2016

Za co lubię ten wypiek? Bo smakuje niemal identycznie jak śmietankowy keks mojej mamy. Banany mają lekko nabiałowy smak. Lody z tych owoców śmiało mogą konkurować z klasycznymi z mleka czy śmietany.
Chlebek bananowy to jeden z najłatwiejszych wypieków. W jednej misce mieszamy składniki suche w drugiej ciekłe. Całość łączymy i do pieca. Zawsze się udaje i szybko znika.
Robiłem go z różnych mąk. Najlepszy smakowo wychodzi z pełnoziarnistej mąki orkiszowej typ 2000. Ma ona lekko orzechowy smak i idealnie współgra z całością. To, co ważne to użycie dojrzałych a wręcz przejrzałych bananów. Po pierwsze idealnie się rozpadają. Po drugie mają tak dużo słodyczy, że nie potrzeba dodawać dużej ilości cukru. Ja lubię wypiek z dodatkami. Najczęściej z rodzynkami, orzechami i żurawiną.
SKŁADNIKI:
 
– 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + do posypania formy
– 4 średnie dojrzałe (prawie czarne) banany
– pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
– pół szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron + do wysmarowania formy
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka sody
– 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
– kopiasta łyżeczka cynamonu
– szklanka dowolnych orzechów
– szklanka rodzynek lub żurawiny
– pół szklanki dowolnego mleka roślinnego
 
WYKONANIE:
 
– banany zmiksować na gładko, dodać mleko, cukier i olej i dokładnie wymieszać
– w drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i cynamon
– do suchych składników dodać ciekłe i wymieszać dokładnie. Dodać rodzynki i orzechy i ponownie wymieszać
– dno formy do keksów lub pasztetów wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować olejem i wysypać mąką
– na końcu do masy dodać ocet, dokładnie wymieszać. Przelać do formy
– piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach
 

34 Komentarze

  1. Witaj Weganonie.
    Czy ten banan na wierzchu jest dodatkowym piątym?
    Pozdrawiam,
    Katarzyna.

  2. Zaryzykowałam z mąką żytnią i udało się. Ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i wilgotne. Zawsze, gdy w przepisie były banany – „czyniłam” zakalce. A tym razem cudny bananowy chlebek. Dzięki! :)

  3. A jak najlepiej piec chlebek, termoobieg, góra-dół? Ostatni wyszedł zakalec stąd pytanie.

  4. Chciałbym upiec go bez dodatków, powinnam dać mniej płynów czy po prostu pominąć orzechy i rodzynki?

  5. Ten chlebek jest obłędnie pyszny. Mistrzostwo, gdyby nie to, że obiecałam znajomym, że ich poczęstuję, to zjadłabym cały w zaciszu domowym! <3

  6. Na co dzień nie jadam bananów, bo nie lubię, ale ciasto wyszło bardzo smaczne i słodkie. Użyłam mąki owsianej i pełnoziarnistej. Mój piekarnik potrzebował dodatkowych 20 min.żeby ciasto się dopiekło. Wielkie dzięki za przepis, myślę, że zagości na stałe w moim domu.

  7. Pomocy…. zrobiłam wszystko wg przepisu, z wyjątkiem rodzaju mąki. Użyłam mąki z amarantusa. Piekłam i piekłam, na wierzchu już prawie zbyt mocno zbrązowiało, a w środku niestety gęsty zakalec. Czy winić za to mąkę amarantusową?

  8. Mleko spokojnie można zastąpić wodą. Co do oleju, to można poeksperymentować. Zachęcam do tego. Pewnie sam spróbuję przy następnym wypieku

  9. Czy mleko roślinne można po prostu zastąpić wodą? I czy dodawanie oleju jest na pewno konieczne, nie mozna zastąpić go np. dodatkowym bananem?
    Pozdrawiam

  10. Na liscie skladnikow dwukrotnie jest soda a nie ma cynamonu. Dla mnie to nie problem ale dla porzadku zwracam uwage.Poza tym bardzo lubie ten przepis, w moim jest zdanie: skladniki suche czy mokre niedbale wymieszac widelcem. Przemawia do wyobrazni. Lubie ten blog i pozdrawiam autora.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *