PIEROGI Z DYNIĄ, SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
weganon 26 sierpnia 2016

DSC_0051

Kto lubi pierogi ręka w górę :) Osobiście nie znam antypierogowców. Zawsze są wspomnieniem dzieciństwa. Kuchni mamy czy babci. Domowego ciepła. Najczęściej serwowane na Święta lub z jagodami w letnie miesiące.

Ciasto jest przeważnie takie samo. Mąka z wodą i solą. Dopiero farsze stanowią wachlarz możliwości. Na słodko czy wytrawnie. Kolorowe. Aromatyczne.

Dynia idealnie komponuje się z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorami. Farsz jest zwarty (nie lubię takich lejących) i pełen aromatu. Z czym najlepiej smakują? Ze smażonymi listkami szałwii :)

DSC_0002

DSC_0067

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej

– około 1 szklanki gorącej wody
– 1 łyżeczka soli

Na farsz:
– 2 szklanki musu dyniowego

– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
– 1 łyżka oregano
– sól i pieprz do smaku
– 1 mała suszona papryczka chili
– 1 łyżeczka łagodnego curry
– 1 spora cebula

WYKONANIE:

Ciasto:
– mąkę połączyć z sola i powoli dolewać wodę. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut

– ciasto cienko wałkować i wykrawać krążki lub inne kształty

Farsz:
– dynię umyć i pokroić w średnią kostkę. Piec w 180 stopniach do miękkości. Wystudzić. Zmiksować na gładko i zużyć 2 szklanki. Resztę zamrozić do innych przepisów

– soczewicę ugotować w wodzie, odcedzić i wystudzić
– cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić
– z pomidorów odlać olej (zostawić do smażenia lub do sałatek) i zmiksować z soczewicą oraz cebulą
– dodać przyprawy i dokładnie wymieszać
– na ciasto kłaść farsz, zlepiać pierogi i gotować w wodzie 4-5 minut
– odcedzić, polać oliwą i np. smażonymi listkami szałwii

DSC_0058

DSC_0070

DSC_0057

15 Komentarze

  1. Niesamowity smak! Dzięki za ten przepis, wszyscy są zachwyceni :) odkryłam Twoją stronę pare dni temu, czuje, ze będę tu regularnym gościem :)

  2. diabelsko pyszne !!!! zmieszałam graham z orkiszem, lepiły się bez zarzutu i smakują wybornie <3 dziękuję za ten przepis, jest wręcz doskonały, nawet stosunek ciasta do farszu zgodził mi się co do jednego pieroga hihi;) znikają w ekspresowym tempie, mniammm…

  3. Ma zamiar zrobić pierogi z Twoim farszem, jak myślisz, będzie pasował do pierogów pieczonych drożdżowych czy raczej do gotowanych?
    Pozdrawiam

  4. super, że smakują. Jestem kiepskim ekspertem od żywności mrożonej bo jej nie robię, ale moim zdaniem lepiej je podgotować

  5. Pyszne! Moja dwuletnia córka poprosiła o kolejną porcję na kolację :)
    Na pewno będę chciała zrobić je jeszcze do mrożenia, radzisz je najpierw obgotować czy mrozić na surowo?

  6. Z ciastem bezglutenowym jest ten problem. Przeważnie jest ciężkie i kiepsko się cienko wałkuje. Ja stosuję mąkę gryczaną lub ryżową z dodatkiem mąki ziemniaczanej

  7. Pychotka muszą być , wypróbuję farsz bo uwielbiam dynię i suszone pomidory. Masz może jakiś sprawdzony przepis na bezglutenowe dobre ciasto puerogowe? Bo to co statnio robiłam wychodzi ciężkawe.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *