To nie będzie przepis na oklepaną młodą kapustę. Nie twierdzę, że nie lubię klasyki z młodą marchewką, pomidorami i koprem, ale poszukuję czegoś nowego. Nie tylko smaków, ale również formy. Młoda kapusta daje duże możliwości.
Pokrojona w spore kawałki kapusta. Obtoczona w aromatycznej marynacie. Po upieczeniu miękka, pachnąca i niezwykle smaczna. Całości dopełnia wyjątkowy sos. Jest na bazie kopru, natki pietruszki, chlorelli i ogórków małosolnych. Sama esencja wiosennych składników. Jako samodzielne danie lub z dodatkiem młodych ziemniaków i wegańskich mielonych
SKŁADNIKI:
– średnia młoda kapusta
Marynata:
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– ½ łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
– ½ łyżeczki mielonej kolendry
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– 1 łyżeczka łagodnego, żółtego curry w proszku
– 1 łyżka sosu sojowego lub tamari
– 1 płaska łyżeczka soli
– ½ łyżeczki mielonego pieprzu
Sos:
– 1 pęczek koperku
– 1 pęczek natki pietruszki
– 2 łyżeczki chlorelli (użyłem TEJ)
– 5 średnich ogórków małosolnych
– sok z połowy cytryny
– 1 ząbek czosnku
– sól do smaku
WYKONANIE:
– kapustę pozbawić odstających liści oraz zewnętrznej twardej łodygi (nie usuwać głąba). Podzielić na ósemki
– wszystkie składniki marynaty połączyć. Za pomocą dłoni natrzeć z każdej części kapusty
– ułożyć na papierze do pieczenia
– piec 40 minut w 175°C. Środkowa półka, góra/dół
– w trakcie pieczenia, przygotować sos
– wszystkie składniki zmiksować blenderem lub malakserem. Doprawić do smaku solą
– kapustę wyłożyć na talerz. Polać sosem, posypać koperkiem lub dymką
Sosem grzybowym i pomidorowym
Czy chronelle mozna czyms zastapic?
Świetny przepis! A sos jest zaskakująco smaczny, pierwszy raz jadłam coś takiego.
WYGLĄDA CZADOWO!