MŁODA KAPUSTA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ I FASOLĄ JAŚ
weganon 14 kwietnia 2020

DSC_0007

Młoda kapusta jest traktowana trochę po macoszemu. Gotowana przeważnie z dodatkiem marchewki, koperku i czasem z dodatkiem pomidorów lub przecieru. Zagęszczana mąką i na tym praktycznie kończą się pomysły. Można z niej przygotować wiele oryginalnych potraw. Zapiekać w połówkach pod różnymi sosami, przygotowywać sałatki i surówki, faszerować. Możliwości jest wiele.

W kuchni regionalnej, jest wiele potraw z kapustą w roli głównej. Zarówno białej, jak i kiszonej. W kuchni staropolskiej na terenach Lubelszczyzny i Kurpi powszechne było łączenie kapusty z kaszami, a na Podkarpaciu z kaszą i fasolą. Powstawały sycące dania jednogarnkowe, które spożywano przez cały rok. Dodawano ziele angielskie, jałowiec (na Kurpiach), kasze jęczmienną, gryczaną lub jaglaną oraz pęczak. Niekiedy uzupełniano potrawę z warzywa korzeniowe, koper. Do zakwaszania używano pomidorów lub soku z kiszonych ogórków (jeśli był dodatek kiszonej kapusty, rezygnowano z tego dodatku). Fasola wzbogaca potrawę w białko sprawia, że danie jest treściwe. Po ugotowaniu możecie całość przenieść do naczynia żaroodpornego i zapiec.

DSC_0003

SKŁADNIKI:

1 główka młodej kapusty
– 1 szklanka kaszy jęczmiennej
– 1,5 szklanki fasoli Jaś
– ¾ litra przecieru pomidorowego
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżka lubczyku
– 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
– sól i pieprz do smaku
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 6 ziaren jałowca
– 3 liście laurowe
– duży pęczek koperku
– 4 spore marchewki (najlepiej młode)
– 3 szklanki wywaru z gotowania fasoli

WYKONANIE:

fasolę namoczyć 10-12 godzin w zimnej wodzie. Odcedzić i zalać świeżą porcją wody. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Płyn zachować
– kapustę poszatkować w paski, marchew w plasterki, koper drobno posiekać
– do garnka włożyć kapustę, marchew, ziele, liście, jałowiec. Wlać 3 szklanki wywaru z gotowania fasoli. Jeśli jest mniej, to uzupełnić wodą. Dodać sporą szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem
– gdy marchew zacznie mięknąć, wsypać kaszę, dodać przecier, lubczyk, majeranek i paprykę. Gotować 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Często mieszać, by się nie przypaliło
– dodać fasolę, doprawić do smaku solą i pieprzem

DSC_0014

DSC_0005

DSC_0022

11 Komentarze

  1. Dzień dobry, dzisiaj planuję zrobić to danie. Niedawno odkryłam stronę i przepis na kotleciki z kaszy jaglanej i soczewicy okazał się obłędny. Testuję dalej. To jest nasza polska kuchnia, rodzime smaki, ale w wersji wege, czyli idealne! Dziękuję

  2. Może nie z młoda kapustą i nie wszystkie zioła miałam ale wyszło bardzo smacznie i mega pożywnie :)

  3. Też zrobiłam wariant z hreczką. Pycha. Dodałam mielony kminek, bo uważam gotowanie fasoli bez kminku za naruszenie konwencji genewskiej odnośnie użycia gazów bojowych 😉

  4. Ostatecznie wybrałam kaszę gryczaną i … to co wyszło jest po prostu obłędne. Zajadamy się tymi pysznościami za zdrowie Weganona! :)

  5. Fasola ugotowana, kapusta w lodówce … a kaszy jęczmiennej brak. Czym można ją zastąpić w tym przepisie? Mam kaszę gryczaną paloną, jaglaną, ryż.

  6. Właśnie zrobiłam to danie:) Jest przepyszne! Pożywne a jednocześnie wiosenne:) Gratuluję Weganonie pomysłu i dziękuję za świetny przepis!

  7. Bardzo się cieszę, że zasmakowało :)
    Ja uwielbiam takie połączenia, bo oprócz smaku, jest full składników odżywczych :)

  8. Ten przepis wzbudził we mnie poczucie zaciekawienia, ale i podejrzliwości. Nie mogłam sobie za nic wyobrazić smaku tej potrawy. Szczerze mówiąc, wydawało mi się, że coś może w ostatecznym rozliczeniu nie zagrać. Jakże bardzo się myliłam! Potrawka jest znakomita! Składniki tworzą delikatną, przyjemną kompozycję, a na dodatek bardzo zdrową. Dziękuję, Weganon!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *