W moim domu mazurek na Wielkanoc jest obowiązkowy. Na kruchym spodzie lub z mielonych orzechów i migdałów. Dżemy, konfitury lub powidła oraz wszelakie kremy: kajmakowe, czekoladowe, śmietanowe, orzechowe i inne. Bogato zdobione. Mają być słodkie, kolorowe i bogato wyglądające. W tym roku postanowiłem zrobić mazurka bez pieczenia. Spód z mielonych orzechów i migdałów związanych powidłami. Krem pełen czekolady z wyjątkowym dodatkiem. Jest nim nowy Smarowaniec od WEGE SIÓSTR. To masa z mielonych nerkowców. Smakiem przypomina serek z wiaderka. Idealnie nadaje się do kremów na surowo, ale również do pieczenia. Ozdobiony orzechami i migdałami. Najlepiej z kleksem konfitury różanej.
SKŁADNIKI:
Spód:
– 100 g orzechów laskowych
– 100 g migdałów
– 200 g orzechów włoskich
– 2-3 łyżki powideł śliwkowych
Masa:
– 1 wiaderko (750 g) Smarowańca od Wege Sióstr
– 200 g czekolady około 70%
– sok z dużej cytryny
– 100 g cukru pudru
– różności do ozdoby
WYKONANIE:
Spód:
– orzechy i migdały zmielić na drobne okruszki np. malakserem
– dodać powidła w takiej ilości, by powstała plastyczna masa. Nie może być zbyt wilgotna i sucha
– masą wyłożyć formę do tarty w wyjmowanym dnem lub tortownicę o średnicy około 30 cm (dno i boki na wysokość około 1-2 cm)
Masa:
– Smarowańca zmiksować z sokiem z cytryny
– czekolady pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do Smarowańca i dokładnie zmiksować
– wyłożyć masę na spód. Ozdobić i włożyć do lodówki na kilka godzin
Super, ślinka cieknie od samego czytania tego przepisu.
Tak. Polecam śmietanę Plantona 18%. Bardzo dziękuję za miłe słowa:)
Cześć!
Przeczytałam przepisy twoich mazurków i na pewno coś z nich wybiorę ale chciałam Cię prosić o radę.Przed laty robiłam mazurek orzechowy-kruchy spód, polewa śmietanowa do której dodawało się zmielone orzechy.Polewa śmietanowa – szklanka śmietany 18% i 2 szklanki cukru gotowane przez 11 minut.Jak myślisz, czy dałoby się zrobić taką pomadę z któregoś wegańskiego produktu?
No i gratuluję fajnego bloga z którego często korzystam.