CZEKOLADOWE CIASTO MIĘTOWO – CYTRYNOWE
weganon 20 maja 2018

DSC_0064

Są w kuchni połączenia, które pasują do siebie idealnie. Jest ich wiele. Zarówno w daniach wytrawnych jak i słodkich. Jednym z takich jest, mięta, cytryna i czekolada. Każdy ze smaków się uzupełnia i tworzy wyjątkową całość.

Jak można takie połączenie zaprezentować? Czekoladki, lody, desery i ciasta. Nie bez znaczenia jest, jakość składników. Wysokoprocentowe kakao i czekolada i aromatyczna mięta, gwarantują idealną słodkość. Cytryna dodatkowo podbija smak mięty.

Zdecydowałem się na czekoladowe ciasto. Wypełnione po brzegi aromatycznymi składnikami. Wyjęte prosto z lodówki, jest niesamowicie orzeźwiające. Banalne w wykonaniu. Wzbogacone dodatkowo jabłkiem, które pełni tu role jajka. Zamiast oleju, masło orzechowe. Zamiast mąki orkiszowej, możecie dodać mąkę jaglaną, słonecznikową lub z mielonych migdałów.

DSC_0033

SKŁADNIKI:

– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (min. 17% tłuszczu i 75% kokosa), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– 1 szklanka cukru kokosowego lub innego nierafinowanego
– 60-70 listków mięty
– skórka i sok z 1 dużej cytryny
– 1 jabłko
– ½ szklanki wody
– 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego (użyłem TEGO)
– ½ szklanki kakao
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– 1 łyżeczka sody
– 200 g czekolady ok. 70%

WYKONANIE:

– do wysokiego naczynia włożyć skórkę i sok z cytryny, wlać wodę i dodać chlorellę, miętę. Wszystko dokładnie zmiksować. Odlać ¼ szklanki płynu (będzie na wierzch ciasta)
– pozostałą część płynu zmiksować z jabłkiem i masłem orzechowym
– mąkę wymieszać z kakao, cukrem i sodą. Dodać płynne składniki. Dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach 20 na 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać wierzch
– piec 20 minut w 175°C. Wystudzić
– w tym czasie z puszki wyjąć tylko białą, stałą masę (wodę wylewamy). Ubić ją by rozluźnić strukturę. Następnie zmiksować z pozostałym roztworem mięty. Można dosłodzić syropem. Z tak powstałej mieszaniny odlewamy 1 szklankę
– wlewamy kokosowy płyn do garnka, podgrzewamy aż zacznie parować. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia
– wylewamy czekoladę na wierzch ciasta, równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch kładziemy kleksy pozostałej masy kokosowej. Za pomocą patyczka robimy esy floresy
– ciasto wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, aż wierzch stężeje

DSC_0050

DSC_0059

DSC_0069

8 Komentarze

  1. Jakiej mąki bezglutenowej można użyć zamiast orkiszowej?Czy np gryczana lub z amarantusa będzie dobra?A może jakaś mieszanka?

  2. Przepis wygląda rewelacyjnie i chciałabym go wypróbować. Mam tylko pytanie czy można pominąć chlorelle jeżeli się jej nie ma? Jaka ona pełni funkcję? Pogłębia smak?

  3. Czuję się zachęcona – i zdjęciami i prostotą wykonania:) Może uda mi się zebrac tyle listków miętowych w ogródku:))) mam takie o różnych „smakach”, np ananasowa albo jabłkowa:) ..różnica między nimi jest bardzo subtelna, dla niektórych wręcz niezauważalna;)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *