TARTA Z KREMEM CZEKOLADOWO-FASOLOWYM
weganon 27 sierpnia 2016

DSC_0474

Jakie kremy lubicie w tartach? Jeśli chodzi o mnie to nie będzie zaskoczenia. Czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada. Nigdy w samotności. Zawsze z dodatkami smakowymi i soczystymi owocami.

Połączenie czekolady ze strączkami to już klasyka. Są alternatywą dla popularnych napakowanych różnościami kupnych kremów. Nie ma znaczenia czy to fasola biała, czerwona lub ciecierzyca. Wszystkie zawierają dużo białka i błonnika.

Jeśli do masy dodamy zmielonych orzechów i cynamonu to gwarantuję, że smak będzie idealny. Polecam orzechy włoskie. Są bardziej aromatyczne niż laskowe lub inne orzechy.

Myślicie, że już wyczerpałem limit pomysłów na tarty? Błąd. Mam jeszcze sporo :)

DSC_0467

SKŁADNIKI:

Na formę z wyjmowanym spodem o śr. około 25 cm
Na spód:
– 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych

– 2 szklanki wiórków kokosowych
– gęsta konfitura morelowa, brzoskwiniowa lub inna o jasnym kolorze

Na krem:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (o zawartości powyżej 80% koksa i 17% tłuszczu) wstawiona na 1-2 dni do lodówki

– szklanka orzechów włoskich
– 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
– 2 czekolady 70% po 100 g
– 2 łyżeczki cynamonu
– 3-4 łyżki cukru kokosowego lub innego
– dowolne soczyste owoce

WYKONANIE:

Spód:
– orzechy i wiórki zmielić np. malakserem na drobne okruszki. Dodawać po łyżce konfitury i mieszać. Ma powstać gęsta zwarta masa jak na trufle

– dno i boki formy wylepić masą

Krem:
– orzechy drobno zmielić

– fasole dokładnie zmiksować
– z puszki wyjąć tylko białą stałą część (wodę wykorzystać np. do koktajli), włożyć do garnka razem z cukrem i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać cynamon i połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia składników
– do masy dodać orzechy i fasolę. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód i wyrównać wierzch. Ułożyć owoce
– wstawić do lodówki do czasu aż masa stwardnieje. Podważyć dno formy i wyjąć z niej tartę

DSC_0476

6 Komentarze

  1. A dziękuję:)) i oczywiście podzielam opinię Basi – Twoje dania to dzieła sztuki, a blog jest ogromną inspiracją :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *