CIASTKA BROWNIE Z BIAŁEJ FASOLI
weganon 29 października 2016

dsc_0014

Wszelkie strączki idealnie pasują do słodkich dań. Szczególnie fasole i ciecierzyca. Ich smak świetnie łączy się z czekoladą, masłem orzechowym, daktylami czy orzechami. Nie są wyczuwalne (to informacja dla tych, co nie lubią ich smaku).

Ilość deserów ze strączków jest dość pokaźna. Ciągle poszukuje nowych pomysłów i je realizuje. Łączę fasolki z różnościami. Tworze nowe kształty i tekstury oraz smaki.

Uwielbiam wszelkie brownie. W ich składzie znalazło się już wiele warzyw i owoców. Ciężkie i ciągnące ciasto o mocno czekoladowym smaku. Tym razem postanowiłem masę przerobić na małe ciastka. Z dodatkiem kawałków czekolady i orzechów na wierzchu. Wyszły miękkie i pełne intensywnego aromatu kakao i czekolady. Takie jak lubię :)

img_0167

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki ugotowanej białej fasoli (użyłem Jaśka)
– szklanka dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki dowolnego oleju
– 3 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody
– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– szklanka kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka cynamonu
– sok i skórka z 1 cytryny
– 1 szklanka nierafinowanego cukru
– orzechy laskowe i kawałki czekolady na wierzch

WYKONANIE:

– fasolę zmiksować wraz z mlekiem i olejem na gładko
– len zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać do fasoli. Dodać skórkę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać
– w 2 misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier, kakao i cynamon. Dodać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać masę (najlepiej gałkownicą do lodów. Po 1 porcji). Na wierzchu układać orzechy i czekoladę
– piec 20 minut w 170 stopniach

img_0171

img_0168

21 Komentarze

  1. Zrobiłam te przepyszne ciasteczka i wyszły genialne. Czekoladę pominęłam, a orzechy zamieniłam na wiórki z braków w spiżarni ;p Nikt nawet nie domyślił się, że są z dodatkiem fasoli hahaha
    Dzięki za przepis!
    Pozdrawiam cieplutko 😀

  2. Witam, czy można użyć fasoli z puszki? Czy jest wówczas różnica w cieście? Dziękuję za odpowiedź :)

  3. Czy zamiast orzechów laskowych mogę dodać uprażone na sucho włoskie, które łupałam pół jesieni… ? :-S czy wtedy smak będzie bez sensu? ;D

  4. Wyglądają baaardzo smakowicie:) już mam na nie chęć.. na dniach z pewnością takie wykonam:) dzięki za piękne zdjęcia i super czekoladową podpowiedź:) pozdrawiam ciepło:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *