BAKALIOWE BATONY JAGLANE
weganon 13 marca 2016

Batony najczęściej są z płatków owsianych lub innych zbóż z dodatkami. Idealne też są ze zmielonych orzechów, wiórek kokosowych i suszonych owoców z musami owocowymi. Nieważne, jakie. Ważne, że robimy je sami, wiemy, co do nich dodajemy, są bez konserwantów i innych udziwnień.
Te domowe są zdecydowanie tańsze od sklepowych i to, co ważne możemy zrobić duże ich ilości. Jak się okazuje kasza jaglana stanowi świetny materiał na batony. Skleja wszystkie dodatki i nadaje kształt. Po upieczeniu staje się w smaku orzechowa.
Dodatki są dowolne. Ja dodałem orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, słonecznika, skórkę pomarańczową. Możecie dodać suszone owoce, sezam czy ziarna lnu.
Batoniki można polać czekoladą. Idealnie przechowują się w lodówce kilka dni lub w zamkniętym słoju. I co ważne dzieciaki je uwielbiają.
SKŁADNIKI:
 
– szklanka suchej kaszy jaglanej
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (idealne będzie orzechowe lub migdałowe)
– 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
– pół szklanki pestek słonecznika
– pół szklanki wiórków kokosowych
– pół szklanki rodzynek
– pół szklanki suszonej żurawiny
– pół szklanki drobno posiekanych dowolnych orzechów
– kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
– 1 rozgnieciony na miazgę dojrzały banan
– łyżeczka cynamonu
 
WYKONANIE:
 
– kaszę przepłukać na sitku kilka razy wrzątkiem by pozbyć się goryczki. Przenieść do garnka. Dodać mleko i cukier. Gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wystudzić
– kaszę przenieść do miski i dodać pozostałe składniki. Za pomocą rąk dokładnie wymieszać składniki (miętosić dokładnie :)). Masa powinna być lekko gliniasta
– sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić 
– dno formy o wymiarach 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić i pokroić na batony. Strukturę mają bardziej gąbczastą niż spieczone kamienie :)

41 Komentarze

  1. Generalnie bardzo dobre z tym ze dobrze byłoby zaznaczyć w przepisie ze masa musi dobrze wystygnąć a najlepiej schować ja do lodówki na noc, ponieważ ciepłe się rozpadają w rękach.

  2. zrobiłam mocno kokosowo-orzechowe :) tylko z rodzynkami, bez żurawiny i skórki pomarańczy. Za to na mleku kokosowym, z nerkowcami, migdałami i orzechami włoskimi. Do gotującej się kaszy dodałam też dwa świeże daktyle zamiast cukru, mega mega są, jesteś świetny!

  3. Można spróbować. Nie wiem czy zimno spowoduje stężenie. Zawsze można dodać trochę oleju kokosowego lub rozpuszczonej czekolady :)

  4. cudowny i zdrowy przepis :)
    mam pytanie: czy zamiast piec te batoniki mozna je wlozyc do lodowki zeby stezaly?

  5. Kurcze, moje wyszly jakies takie chyba za mokre :( chyba za krotko je trzymalam w piekarniku
    Ale w smaku najlepsze! ♥

  6. Jesli zamiast cukru dam daktyle (dodam ze mam takie 'miesiste/grube'), to ile ich powinnam dac zeby nie wyszlo zbyt slodkie?
    Z gory dziekuje za odp :)

  7. Wykorzystałam ugotowaną wcześniej na wodzie kaszę jaglaną, dodałam odrobinę mleka, ksylityol i bakalie… PYCHA! Jutro zawiozę córce do spróbowania :) Dziękuję za przepis

  8. Czy zamiast piec, można wszystko ze sobą wymieszać na patelni posmarowanej olejem kokosowym lub masłem a potem schłodzić, czy pieczenie jest niezbędne? Niestety nie mam piekarnika.

  9. uważam,że jest to jedna z lepszych rzeczy,które ostatnio zrobiłam. przepyszne. dzięki za przepis! :)

  10. Można dodać zamiast cukru np. syropu z agawy? Nada się? 😉 Nie mam w domu cukru :( 😀

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *