ZAPIEKANKA Z BATATAMI
weganon 12 marca 2016

Zapiekanki są idealne o każdej porze roku.  W zależności jakie, mamy sezonowe warzywa takie zapiekamy. Idealne są warzywa korzeniowe i strączki. Zachowują swoją strukturę i w formie pieczonej są niezwykle smaczne.
Konfiguracje mogą być przeróżne. Zwyczajne ziemniaki lub bataty. Soczewica lub fasola. Kasza gryczana lub jaglana. Do smaku suszone pomidory, grzyby.
Obowiązkowo aromatyczne przyprawy. To one często decydują o całości smaku zapiekanki. Każda zapiekanka posiada na swoim wierzchu sos. Ja najczęściej stosuję wegański beszamel. Już był prezentowany kilka razy na blogu.
Można też użyć wegańskich serów typu Violife lub przygotować samemu chociażby z tego przepisu.
SKŁADNIKI:
 
– 2 duże bataty
– szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
– 0,5 kg pieczarek
– 2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
– kopiasta łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
– 2 spore cebule
– łyżka oregano
– łyżeczka curry
– łyżeczka tymianku
– łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku
– sos beszamelowy wg tego przepisu
 
WYKONANIE
 
– bataty obrać i pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Ułożyć na papierze do pieczenia (u mnie wyszły 2 duże blachy). Piec około 30 minut w 200 stopniach (jak będą miękkie). Wystudzić
– soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić
– cebulę i grzyby pokroić w kostkę. Dodać pół łyżeczki soli. Dusić na niewielkiej ilości wody do miękkości i odparować maksymalnie powstały płyn. Wystudzić
– grzyby, soczewicę i cebule przenieść do garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz pozostałe składniki. Podgrzewać aż odparuje sporo wody z przecieru (masa będzie gęsta). Wystudzić i zmiksować na pastę (niezbyt dokładnie). Doprawić solą i pieprzem
– na dno naczynia do zapiekania ułożyć bataty, następnie trochę masy i znów bataty. Postępować tak do wyczerpania składników
– na wierzchu ułożyć sos beszamelowy. Piec około pół godziny w 190 stopniach

38 Komentarze

  1. Ten sos to był jeden z najlepszych sosów, ale link do przepisu już nie działa. Jest opcja udostępnić go osobno?

  2. Zapiekanka wyszła przeeepyszna! Lekko zmodyfikowana, bo do plastrów batatów dodałam plastry grillowanej cukinii, a zamiast soczewicy użyłam kaszy bulgur. Połączenie idealne!

  3. Ktoś w komentarzach pisze o płatkach drożdżowych – w którym momencie powinno się je dodać jeśli w ogóle dawać? :)

  4. REWELACJA! Pyszna, idealna do pracy, takiej zapiekanki szukałam. Z pewnością zagości na stałe w moim menu :)

  5. Przepyszna zapiekanka! Dodałam jeszcze zielony groszek i marchewkę. Z pewnością jeszcze ja zrobie:)))

  6. Każdy ma inny smak. Proszę poczytać komentarze innych. A przepis na pestki to pierwsze słyszę

  7. To wyszło tak niedobre, że moja żona wywaliła od razu zawartość talerza do śmietnika. Ja zjadłem, chociaż przyznam, że gdyby nie dodatkowa surówka i pieczone pestki dyni według Waszego przepisu, nie dałoby się tego przełknąć…. A wyszło tego tak dużo, że będę musiał to jeść jeszcze dzisiaj, plan jest taki, żeby zebrać ten beszamel, a dać mozarellę i jeszcze doprawić, może pomoże…

  8. Zrobiłem i jest mega. Nie znalazłem tylko płatków nieaktywnych drożdży 😉 ale i bez tego wyszło super. Bez miksowania

  9. Pycha!!!! takie dobre, za to co mi sie do formy nie zmiescilo, zaczelam zjadac z chlebkiem – zamin reszta sie upiekla!!!! dzieki wielkie za ten przepis 😀

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *