ZIELONA TARTA Z AWOKADO I BAZYLIĄ
weganon 9 sierpnia 2017

DSC_0005

Połączenie warzyw, ziół i owoców to już klasyka wegańskich deserów. W ten sposób przemycamy różności. Bogate w witaminy, składniki mineralne i metabolity wtórne roślin. Często nie przepadamy za konkretnym warzywem. Po wmieszaniu go z innym składnikiem, otrzymujemy coś wyjątkowego.

Takim przykładem może być awokado. Idealne do czekoladowych kremów, zielonych past na słodko. Bazylię znajdziemy w lodach z dodatkiem cytrusów. Nadaje przyjemny ziołowy smak i zapach. Gdy całość doprawimy wanilią to będzie eksplozja smaku.

Wymieszane i ułożone na surowym spodzie migdałowym. Z kiwi i chlorellą dla koloru. Koniecznie z malinami i muśnięte lekko czekoladą. Jej nigdy za wiele :)

DSC_0025

SKŁADNIKI:

Foremka o wymiarach 10 na 30 cm w z wyjmowanym dnem
Na spód:
– 1,5 szklanki migdałów

– 1/2 szklanki wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2-3 łyżki syropu daktylowego lub innego
– 1-2 łyżki dżemu morelowego
– 1 szklanka malin

Na masę:
– 10 listków bazylii

– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość tłuszczu min. 17% i kokosa 75%), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– 2 płaskie łyżeczki agaru
– 1 miękkie awokado bez skórki
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego
– skórka i sok z 1 cytryny
– 2 obrane kiwi

Na wierzch:
– 4 obrane i pokrojone w plasterki kiwi

– 10-12 malin

WYKONANIE:

Spód:
– migdały i wiórki, zmielić na drobne okruszki np. malakserem. Dodać cynamon, syrop i dżem. Za pomocą dłoni wmieszać składniki. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle

– dno i boki foremek wylepić masą. Wstawić na 15 minut do zamrażarki. Poluzować dno i boki by masa swobodnie wyszła. Pozostawić w formie. Ułożyć na dnie maliny

Masa:
– z puszki wyjąć tylko biała, stałą część. Dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym. Przenieść do garnka

– podgrzewać do wrzenia. Gotować około 1 min. ciągle mieszając
– wylać masę na spód
– ułożyć kiwi i maliny. Włożyć do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje. Można polać rozpuszczoną czekoladą

DSC_0011

DSC_0018

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *