CUKINIOWE SCONES Z PORZECZKAMI
weganon 17 lipca 2017

DSC_0001

Scones to trójkątne bułeczki rodem w Wysp Brytyjskich. Oparte na maślance z dodatkiem przeróżnych składników smakowych. Każda gospodyni ma swoją tajemną recepturę. Jedne tną bochenek tuż przed pieczeniem a inne zaraz po. Z dodatkiem sody do spulchnienia ciasta.

W kuchni roślinnej nie stosuje się produktów mlecznych. Spokojnie. Maślankę można uzyskać w inny sposób. Wystarczy połączyć mleko sojowe z sokiem z cytryny i octem. Cytryna jest a ocet był balsamiczny. Uwielbiam jego dodatek w ciastach. Białko się ścina pod wpływem kwasów, tworząc coś w rodzaju maślanki.

Z racji sezony porzeczek nie można było użyć innych owoców. Dają przyjemną kwaskowość. Dość zaskakującym składnikiem jest cukinia. Daje wilgotność. Uwielbiam ukrywać warzyw we słodkościach. To idealny sposób na ich przemycanie. Szczególnie dla dzieci.

DSC_0006

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 1 szklanka mleka sojowego
– sok i skórka 1 cytryny
– 2 łyżki octu balsamicznego
– ½ szklanki cukru trzcinowego lub innego nierafinowanego cukru
– 2 łyżeczki sody
– 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
– 1 szklanka czerwonych porzeczek
– ½ szklanki czarnych porzeczek
– małe cukinie 400 g

WYKONANIE:

– do mleka dodać ocet, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać i odstawić na 10 minut
– cukinie zetrzeć na średnich oczkach. Przenieść na ściereczkę lub gazę i maksymalnie odcisnąć wodę
– mąkę wymieszać z sodą
– do miski przenieść cukinie, mleko z octem i sokiem, olej, cukier oraz porzeczki. Dokładnie wymieszać i wlać do suchych składników. Wymieszać łyżką dokładnie
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i nadać okrągły kształt plackowi. Grubość około 1 cm
– piec 30 minut w 180°C. Góra/dół, środkowa półka. Po lekkim wystudzeniu przeciąć placek na 8 równych części
– można posypać cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem

DSC_0004

DSC_0012

8 Komentarze

  1. ..w trakcie robienia zastanawiałam się czy waga cukinii (400g) jest już po odsączeniu…? Tak zrobiłam i może właśnie dlatego ciasto jest wilgotne – za dużo cukinii:)))

  2. Właśnie zrobiłam, wyszło dość wilgotne ciasto pomimo, że cukinia była dobrze wyciśnięta. W smaku zapewne inaczej niż w oryginale – porzeczki zastąpiłam borówkami. Piekłam dłużej niż 30 minut, jednak mam wrażenie, że mogłoby być jeszcze dłużej. Deser w sam raz do kawy:)

  3. Czy zamiast mleka sojwego moze byc migdalowe lub jakiekolwiek inne z roslinnej polki?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *