BEZGLUTENOWE Pasztety ŚNIADANIA

JAGLANY PASZTET DYNIOWY Z CZARNUSZKĄ

Kiedyś zapytano mnie, jaki pasztet roślinny lubię najbardziej. To chyba jedno z trudniejszych pytań. Dla mnie każdy ma swój charakter. Inny skład często uzależniony od pory roku. Na różne okazje. Nie ma identycznego. Wystarczy kilka nowych przypraw i mamy nowość. Kolorystyka też jest przeróżna. Czerwone buraczane, żółte z batatów czy dyni, zielone z jarmużem itd. …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO Pasty do pieczywa ŚNIADANIA

CZEKOLADOWO-KORZENNY KREM SŁONECZNIKOWY

Smarowidła do kanapek, jako nadzienia do naleśników czy do przekładania ciastek. Jest już kilka propozycji na blogu. Na słodko. Z czekoladą, kakao lub karobem. Z dodatkami smakowymi. Bazy kremów są różne. Ze strączków, kasz czy orzechów. Ze składników gotowanych lub na surowo. Bardziej maziste i te stałe w konsystencji. Jednak, co można zrobić, kiedy mamy …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki

TARTA Z KREMEM JAGLANO-MAKOWYM

I nadszedł ten dzień, kiedy posypały się na mnie gromy. „Panie Weganonie wyluzuj z tą czekoladą” 🙂 Wedle życzenia. Odpuszczam, ale na trochę 🙂 Tak sobie myślę, że w poprzednim życiu byłem z czekolady lub pracowałem w fabryce gdzie ją wytwarzano. Mój dzień bez czekolady nie istnieje. Wracając do rzeczy. Tarty. To kolejne uzależnienie. Chyba, …

BEZGLUTENOWE Placki i naleśniki ŚNIADANIA

FRITTATA Z JARMUŻEM I BROKULIKIEM

To kolejna frittata na blogu. Te pyszne pieczone lub smażone placki są idealne na każda porę dnia. Bardzo sycące. Ze świeżą sałatką. Zawsze w wkładką. Grzyby, zielenina, ziemniaki czy pomidory. Najważniejsze by smakowało. Gdy zmieszamy tofu, mąkę z ciecierzycy, płatki drożdżowe i sól kala namak to otrzymamy coś, co smakiem przypomina masę jajeczną. Zapieczona. Gdy …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki

CZEKOLADOWA TARTA Z MUSEM DYNIOWYM I KORZENNYMI PRZYPRAWAMI

Ta tarta miała swój debiut prawie rok temu. Królowała na warsztatach dyniowych w Totomato. Później była powtórka na Słodkim Tygodniu bez Cukru. Teraz czas przyszedł na prezentację na blogu. Połączenie kremowego musu dyniowego z czekoladą i korzennymi przyprawami to strzał w 10. Gdy do tego dodamy soczyste wiśnie i jeżyny oraz węgierki to szaleństwo murowane. …

BEZGLUTENOWE Pasty do pieczywa ŚNIADANIA

HUMMUS Z BROKULIKIEM

Brokulik jest mało znanym warzywem. Szkoda, bo ma niepowtarzalny smak. Lekko kapuściany z subtelną goryczką. Według mnie w niczym nie przypomina klasycznego brokułu. W formie handlowej dostępne są małe fioletowo – zielone gałązki. Na szczycie znajduje się skupisko kwiatostanów. Cała część rośliny jest jadalna. Jest popularny w USA czy Włoszech. Znany, jako rapini, friarelli, broccoletti, …

Ciasta pieczone NA SŁODKO

DYNIOWE BROWNIE

Na ostatnich moich warsztatach opowiadałem o zamiennikach jajek w wegańskich ciastach. Niektórzy patrzyli z niedowierzanie, że len z wodą pełni taką funkcję. Nie mniejszym zaskoczeniem było w ogóle przygotowanie ciasta w 100% roślinnego. Przecież zawsze pojawia się mleko lub jego przetwory. Nic bardziej mylnego. Wegańskie ciasta są tam samo smaczne jak te klasyczne. Przygotowaliśmy brownie …