BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

KISIEL ANTOCYJANOWY :)

Przygotowanie wszelkich dań powinno opierać się nie tyko na smaku, ale również na komponowaniu składników odżywczych. Dzienne zapotrzebowanie na białko, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne czy witaminy jest ważne dla naszego organizmu. Oprócz podstawowych składników dostarczamy również prozdrowotne metabolity wtórne roślin. Ich działanie jest często zbawienne dla naszej odporności, pracy narządów, przebiegu przeróżnych procesów biochemicznych w …

Ciasta niepieczone NA SŁODKO

BROWNIE Z MUSEM ŚLIWKOWYM BEZ PIECZENIA

Wielokrotnie mam zadawany pytanie „Czy wegańskie ciasta są trudne w wykonaniu”. Odpowiedź jest zawsze ta sama. Zależy, które. To samo dotyczy klasycznych deserów. Zależy, co będziemy robili. To ciasto jest z tych prostych. Mogę pełną odpowiedzialności powiedzieć, że Ci na bakier z kuchnią poradzą sobie bez problemu 🙂 W misce mieszamy suche zmielone składniki. Dodajemy …

DANIA OBIADOWE

MAKARON DYNIOWY Z ZIOŁAMI

Pamiętam z dawnych lat, kiedy w każdą niedzielę robiło się makarony do rosołu lub pomidorowej. Wielkie płachty ciasta były układane na lnianych obrusach a później cięte w paski. Taki makaron nie ma sobie równych. Żółty kolor zawdzięczał żółtkom. Z widomych przyczyn teraz to niemożliwe. Zazwyczaj do mąki dodaję kurkumy lub curry. Oprócz koloru jest jeszcze …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki

TARTA MALINOWA Z FIGAMI

Łapię ostatnie chwile letnich owoców. Przerabiam je na desery i ciasta. Już niedługo znikną na kilka miesięcy i pozostaną tylko te mrożone lub z kompotów. Nie jest to samo. Najlepsze są te zerwane prosto z krzaka. Gdybym miał wybrać swojego faworyta o zdecydowanie maliny wygrywają. Potrafię za jednym zamachem zjeść półkilogramowe pudełko. Idealne, jako zmiksowany …

BEZGLUTENOWE Pasty do pieczywa ŚNIADANIA

MACEDOŃSKI AJVAR

Z czym kojarzy mi się ajvar? Zdecydowanie z moją podróżą do Macedonii. Kilka lat temu (2008) byłem na konferencji w Skopje. To niesamowite miasto podzielone rzeką Wardar tworzy dwa światy. Katolicko-prawosławny i muzułmański. Przyznam, że ten ostatni jest widowiskowy ze względu na piękne budowle i niesamowity targ. Wracając do przepisu. Na jednym w przyjęć miałem …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki

TARTA Z KREMEM CZEKOLADOWO-FASOLOWYM

Jakie kremy lubicie w tartach? Jeśli chodzi o mnie to nie będzie zaskoczenia. Czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada. Nigdy w samotności. Zawsze z dodatkami smakowymi i soczystymi owocami. Połączenie czekolady ze strączkami to już klasyka. Są alternatywą dla popularnych napakowanych różnościami kupnych kremów. Nie ma znaczenia czy to fasola biała, czerwona lub ciecierzyca. Wszystkie …

DANIA OBIADOWE Pierogi i krokiety

PIEROGI Z DYNIĄ, SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Kto lubi pierogi ręka w górę 🙂 Osobiście nie znam antypierogowców. Zawsze są wspomnieniem dzieciństwa. Kuchni mamy czy babci. Domowego ciepła. Najczęściej serwowane na Święta lub z jagodami w letnie miesiące. Ciasto jest przeważnie takie samo. Mąka z wodą i solą. Dopiero farsze stanowią wachlarz możliwości. Na słodko czy wytrawnie. Kolorowe. Aromatyczne. Dynia idealnie komponuje …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO

TOFURNIK DYNIOWO-CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWY NA ZIMNO

Tofurnik dyniowy okazał się hitem na blogu (kilkadziesiąt tysięcy odsłon 🙂 ) Wobec takiego faktu nie można przejść obojętnie. Trzeba stworzyć coś lepszego i równie łatwego w wykonaniu. Pomysłów mi nie brakuje. Oto jeden z nich. Ziarnisty spód. Podobny do innych. Nie ma o się nad nim rozwodzić. Prawdziwa niespodzianka kryje się w tym, co …