CIASTKA OWSIANE Z DYNIĄ, ŚLIWKĄ I ORZECHAMI
weganon 17 września 2016

dsc_0014

Ten przepis jest dla tych, którzy uwielbiają ciacha wielkie jak talerzyki deserowe. Często można je spotkać w kawiarniach. Pod szklanymi kopułami lub w wielkich słojach. Z dobrą kawą lub herbatą. Na II śniadanie lub podwieczorek.

Przepisów na ciastka owsiane jest niezliczona ilość. Każdy ma swój. Ja mam zawsze tą samą zasadę. Używam tylko górskich lub zwykłych. Nie tykam błyskawicznych. Tu nie chodzi tylko o ich kiepską wartość odżywczą, ale również o konsystencję.

W tych ciastkach lubię też sobie pofolgować z dodatkami. Często eksperymentuję z bezglutenowymi mąkami. Tu zastosowałem kukurydzianą. Wraz z płatkami sprawia, że ciastka nie są puszyste i bardzo miękkie. Są zbite i ciężkie. Ja taką formę uwielbiam. Jedno ciasto sprawia, że czujemy się najedzeni a nienapchani.

Składnikami wiążącymi jest mus dyniowy i zmiksowane śliwki węgierki. Jakie przyprawy? Zdecydowanie korzenne. Pasują do tych owoców. Oprócz tego świeże orzechy i pestki słonecznika.

dsc_0007

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki płatków owsianych górskich lub zwykłych
– 2 szklanki mąki kukurydzianej
– szklanka pestek słonecznika
– 1/3 szklanki dowolnego oleju
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szklanka musu dyniowego
– 20 śliwek węgierek
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki mielonego kardamonu
– ½ szklanki nierafinowanego cukru

WYKONANIE:

– śliwki zmiksować na gładko z mlekiem. Dodać olej i mus dyniowy
– w drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Dodać ciekłe i dokładnie wymieszać
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kłaść łyżką masę (idealnie nadaje się ta do lodów) i formować ciastka o średnicy około 8 cm
– piec 30 minut w 180 stopniach

dsc_0031

dsc_0018

dsc_0003

15 Komentarze

  1. Zrobione, wyszły przepyszne! Miałam obawy czy nie wyjdą gumowate i mdłe, ale pierwszy kęs jeszcze gorącego ciastka rozwiał wszelkie wątpliwości 😀 Wielkie dzięki za ten przepis, dodaję do listy ciastek pewniaków!

  2. oczywiście, że można. Struktura powinna być dobra. Gdyby była zbyt luźna to można dodać trochę mąki

  3. witam ciastka w wersji oryginalnej Super :) czy mogę jednak zamienić śliwki jablkiem ? a cukier daktylami ? czy struktura ma szansę pozostać równie satysfakcjonującą? 😀

  4. Za li czo ne! Pycha, zrobiłam podwójną porcję- 5 blach, haha. Super. Takie ciacha to fajny podarunek dla przyjaciół :)

  5. Ciacha wyglądają smakowicie! Na pewno będę testować, mam tylko pytanie, czy można czymś zastąpić mus dyniowy? Myślałam o puree z batata?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *