Sklepy są pełne przeróżnych batonów. Coraz częściej na pólkach pojawiają się te z oznaczeniem „zdrowe”, „fit”, „naturalne” itd. Jednak, kiedy przystąpimy do czytania składników okazuje się, że to chwyty reklamowe nic nie warte. Oczywiście są zdecydowanie lepsze od tych ulepów przesyconych cukrem, tłuszczem i tablicą Mendelejewa. Jednak nadal wiele w nich dziwnych składników.
Najbardziej bawią mnie modne ostatnimi czasy wersje bezglutenowe. Oczywiście nie ma w nich nic glutenowego, ale w zamian dostajemy produkt rodem z laboratorium chemicznego. Czy tak musie być? Zdecydowanie nie. Można znaleźć takie pozycje gdzie jest dosłownie kilka składników. I to naturalnych.
Ja zdecydowanie wolę robić samemu takie przekąski. Wiem, co dodaję. Reguluje sam smak. Pakuję do masy to, na co mam ochotę. Nie brakuje w nich błonnika, białka, NNKT i minerałów. To, co ważne nie są skomplikowane w wykonaniu. Robimy z tego, co w danej chwili mamy w szafce. Suche składniki sklejamy jakimś lepiszczem. Może to być banan, daktyle, suszone figi, musy owocowe itd.
Dziś prezentuję Wam swoje ulubione. Powstały z potrzeby schrupania czegoś słodkiego, sycącego i łatwego do zabrania w drogę
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka daktyli
– 1 jabłko
– skórka i sok z 1 cytryny
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
– syrop klonowy lub inny do smaku (ja dodałem 2 łyżki)
– ½ szklanki migdałów
– 2 szklanki pestek słonecznika
– ½ szklanki mąki kokosowej (można zmielić malakserem wiórki)
– 1 szklanka otrąb gryczanych
– ½ szklanki czarnego lub zwykłego sezamu
– 1 szklanka rodzynek
– 1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
– daktyle zalać w szklance wodą tak by je przykryła i odstawić do czasu aż będą miękkie. Włożyć z wodą do miski, dodać skórkę i sok z cytryny oraz pokrojone w kostkę jabłko (razem ze skórką). Dokładnie zmiksować blenderem
– słonecznik i migdały zmielić malakserem na drobne okruszki. Wsypać do miski i dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Dodać ciekłe i dokładnie wyrobić ręką
– masa powinna być zwarta i gliniasta
– formę o wymiarach ok. 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równo masę i wyrównać wierzch
– wstawić na 30 minut do zamrażarki. Wyjąć i pokroić na batony. Przechowywać w lodówce do 3 dni
Pestki i ziarna polecam uprażyć na suchej patelni. Batony wychodzą lepsze.
Batony świetnie się mrożą. Ci do składników, każdy może wrzucić co mu pasuje. Byle się kleiło…![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Ale to było dobre! Nie spodziewałam się, że będę aż tak smaczne. I wcale nie były takie trudne w przygotowaniu. Fajny, zdrowy i smaczny przepis – dzięki!
Ciekłe to zmiksowane w pierwszej części przepisu
„Dodać ciekłe” – nie rozumiem? Pozostałe?
Dodałbym jagody goji, trochę chlorelli i czarnuszkę![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Drogi Weganonie, batoniki są pyszne. Powiedz proszę, jak zmieniłbyś składniki pod kątem kolarstwa. Chciałbym mieć taki batoniki dodający mocy na rowerze. Any ideas?![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
dokładnie tak. Można dodać również bezglutenowych płatków owsianych
Czym bezglutenowym mogę zastąoić otręby gryczane? Czy poprostu dać więcej kokosa?
To zależy czy mam w domu akurat orzechy, ale najczęściej sam
A skąd bierzesz masło orzechowe? Kupujesz takie normalne w każdym sklepie czy sam robisz? 😉
Można mrozić. Zawinąć w woreczki do mrożonek
Kiedyś widziałem mleko sojowe w proszku choć to raczej był taki napój. Był w Evergreenie. Krówek nie widziałem
około 16 sztuk
Proszę i będzie więcej![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Dziękuję!!! Wspaniały przepis, poproszę o więcej takich pomysłów na batoniki fit
Ile sztuk wychodzi z przepisu?
Mam dwa pytania:czy istnieje coś takiego jak mleko roślinne w proszku i czy wiadomo Panu gdzie można kupiś wegańskie cukierki krówki?
Swietny przepis! Czy mozna batony mrozic? Dosyc sporo tego wychodzi.Do 3 dni raczej nie zdazymy zjesc:)
Bardzo często takie cuda robię, uwielbiiam! Pozdrawiam, Daria xxx