Sezon gruszkowy się rozpoczął. Każdego roku zjadam ich tonowe ilości. Z ręką na sercu powiem, że więcej wcinam niż jabłek. Najlepsze są klapsy i Michałki, ale w zasadzie każde są pycha. Uwielbiam tą słodkość i soczystość.
Nie ważne czy w kompocie, syropie czy cieście. Są pyszne i trzeba je jeść póki sezon. Mam to szczęście, że w niedalekiej odległości od domu jest wspaniałe gospodarstwo. Rysiny. Istny raj dla warzywo- i owocożerów. Wszystko świeże i pyszne. Sklep znajduje się w stylowym domku. Przypomina mi trochę ten z bajki o Jasiu i Małgosi. Przemiła obsługa. Pani Ania uśmiechnięta. Zawsze fachowo doradzi.
W tym gospodarstwie znalazłem najlepsze gruszki na Świecie. Słodkie, soczyste i idealne do ciasta. Tam również zakupiłem smaczne maliny. Z czekoladą i cynamonem dały smaczne ciasto. Tekstura podobna trochę do brownie. Mocno czekoladowy smak przełamują soczyste gruszki.
SKŁADNIKI:
– 6 średnich i lekko twardych gruszek
– 3 szklanki mąki orkiszowej
– 2 czekolady 70% po 100 g
– 4 łyżki kakao
– ¾ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru
– 2 łyżeczki z lekką górką proszku do pieczenia
– 2 łyżki mielonego lnu + 6 łyżek wody
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– szczypta soli
– 2 szklanki malin
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ szklanki dowolnego obojętnego w smaku oleju
WYKONANIE:
– len zalać wodą, wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać olej i wymieszać
– mąkę wymieszać z cynamonem, kakao, solą, proszkiem i cukrem
– do garnka włożyć maliny, wlać mleko i zmiksować blenderem. Podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać len z olejem i dokładnie wymieszać
– płynne składniki dodać do suchych i dokładnie wymieszać
– gruszki obrać, przepołowić i lekko ponacinać wierzch
– formę o wymiarach ok 30 na 40 wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę i ułożyć gruszki lekko je wciskając w masę
– piec 50 minut w 180 stopniach
Mogę pominąć maliny i gruszki? Wyjdzie za suche? Chciałam je udekorować jak tort urodzinowy 😉
mogą być mrożone maliny, wiśnie z kompotu lub zmiksowane jabłka. Bardzo dziękuję za miłe słowa![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Na maliny o tej porze raczej nie mam szans, a większość składników mam w zasięgu ręki…![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Co byś polecił zamiast malin? Testowałeś z jakimś innym dodatkiem? Czy szukać dobrych mrożonych
PS. Super blog! Jestem wegetarianką od niedawna i uczę się gotować od nowa… dzięki Tobie jest to znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
obie pasują. Nie polecam gryczanej, bo ma wyrazisty smak
Jaką bezglutenową mąką mogę zastąpić orkiszową? Ryżowa, kukurydziana?![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Masz odpowiedź. To przez termoobieg. Ja nigdy nie piekę ciast z termoobiegiem. Z zewnątrz jest upieczone a w środku breja
Witam,
wlasnie upieklam ciasto wg. przepisu. wyszlo ladne na zewnatrz ale nie jestem pewna czy ok w srodku. Jest wilgotne i kleiste jak budyn – tyle ze nie rzadkie. A moze nie powinnam cieplej masy plynnej wlewac do masy suchej ? Pieklam nawet dluzej niz 50 min w piekarniku z termoobiegie.
nie połączy się bo len to roztwór wodny. Będzie zawiesina
Wygląda pysznie ❤ i właśnie robię czy to normalne, że len zalany wodą po 15 minutach nie chce się połączyć z olejem? Pozdrawiam
jest napisane. 2 szklanki
A malinek ile?
Bardzo dziękuję za uwielbienie bloga![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Wygląda obłędnie !
Dziś nie, ale w środę będzie na pewno.
czy już pisałam, że uwielbiam tego bloga ? ((:
dziękuję
Też tak mam jak widzę rożne zdjęcia potraw ![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Chociażbym miała odłożyć wszystko na jutro, to dziś zrobię to ciasto.
Jak bardzo kocham Twojego bloga, tak bardzo tez nienawidzę go!
Bo ja bym wszystko z niego zjadła! Za każdym razem, kiedy cos widzę, to mam ochote od razu iśc do kuchni, wyjmować gary…
Oleju 1/2 … ? Szklanki ?