TARTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I KAROBEM
weganon 20 kwietnia 2015

Karob jest alternatywa dla osób, które są uczulone na kakao i nie jest uzależniający bo nie zawiera teobrominy. Jest też od kakao zdecydowanie mniej kaloryczny. Ma słodkawy smak i otrzymywany jest z mielonych strąków drzewa świętojańskiego.
Spód tarty jest na surowo (nie był pieczony). Składa się z mielonych orzechów, wiórków kokosowych, pestek słonecznika i daktyli z pomarańczą i wodą różaną. Nadzienie to czekolada, mus truskawkowy (lub dokładnie zmiksowana konfitura) i czekolada. Wierzch uzupełniają świeże owoce z orzechami. Tarta schłodzona smakuje orzeźwiająco i jest idealna na ciepłe dni, które niebawem się pojawią (mam taką nadzieję). Ta tarta jest przykładem, że można zrobić deser bez mąki i jajek czy dodatku tłustej śmietany jako wypełnienia. Wegańskie składniki a smak jak marzenie :-)

SKŁADNIKI:

Na spód:
– szklanka orzechów ziemnych
– szklanka wiórków kokosowych
– pół szklanki migdałów
– pół szklanki pestek słonecznika
– szklanka daktyli
– 1 pomarańcza bez skórki
– łyżeczka wody różanej

Nadzienie:
– szklanka musu z truskawek lub dokładnie zmiksowanej konfitury truskawkowej
– 4 łyżki karobu
– 2 czekolady wegańskie
– 2 łyżeczki agaru
– syrop z agawy lub inne słodziwo do smaku
– wanilia z 1 laski lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– owoce i orzechu do przybrania 


WYKONANIE:

Spód:
– daktyle namoczyć 2 godziny w wodzie
– suche składniki dokładnie zmielić na drobne okruszki w malakserze
– do malaksera dodać daktyle i jedną pomarańczę (jeśli mamy ekologiczne niewoskowane pomarańcze to mielimy ze skórką)
– łączymy wszystkie składnik, dodajemy wodę różana i i wyrabiamy
– formę do tarty smarujemy tłuszczem (np. olejem kokosowym lub olejem) i wykładamy dno i boki masą
– formę wstawiamy na godzinę do lodówki

Nadzienie:
– do garnka wkładamy mus truskawkowy, połamana czekoladę, karob, syrop, wanilię i agar
– całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników i gotujemy ok. 2 minut
– masę wylewamy na spód
– dekorujemy, studzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki

 

6 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *