KREM Z DYNI, SOCZEWICY, MARCHWI I POMIDORÓW
weganon 30 listopada 2017

DSC_0010

Chyba żaden kraj na Świecie, nie ma takiej tradycji w zupach jak Polska. Różnorodność smaku, koloru, składników, tekstury. Domowe, regionalne, sezonowe. Z warzyw lub owoców. Z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Na ciepło lub na zimno.

Uwielbiam zupy w formie kremu. Szczególnie w okresie jesiennym. Z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Ma być prosto, szybko i tanio. Jemy w domu lub pakujemy do termosu i zabieramy w drogę.

Ten przepis powstał na potrzebę wyjątkowej sprawy. Zostałem poproszony o występ w filmie „W jak WYBÓR”. Będzie to pierwszy film edukacyjny o wegetarianizmie, weganizmie i prawach zwierząt dla młodzieży szkół średnich. Opowiem w nim nie tylko o kulinarnym aspekcie weganizmu. Możecie wspomóc finansowo powstawanie tego filmu. Atmosfera na planie była przednia. Bardzo dziękuję Łukaszowi i Adamowi z Viva za zaproszenie do filmu i cierpliwość przy jego kręceniu. Dziękuję również Ani i Justynie z Cook Story by Samsung za udostępnienie studia kulinarnego na potrzeby filmu :)

DSC_0008

SKŁADNIKI:

– około 1 kg dowolnej, obranej i wypestkowanej dyni
– 3 spore marchewki
– szklanka czerwonej soczewicy
– około 1 l przecieru pomidorowego
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 2 łyżeczki łagodnego żółtego curry w proszku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka imbiru w proszku
– sól i pieprz do smaku
– skórka i sok z dużej cytryny
– 2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego

WYKONANIE:

– do garnka wsypać soczewicę, dodać cienko pokrojone marchewki i dynię, ziele oraz liście. Zalać wodą tak by wystawała około 5 cm nad warzywa. Gotować do miękkości marchewki
– wyjąć ziele i liście. Dodać przecier i całość dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać
– doprawić do smaku solą i pieprzem
– podawać z nasionami granatu, drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym, kawałkami pomarańczy, polane oliwą lub tak jak lubicie

DSC_0006

DSC_0010

3 Komentarze

  1. Jest wyśmienita, a posypane dodatkami( granat, pomarańcza czy ogórek kiszony) powodują, że na talerzu są trzy a nie jedna zupa :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *