BROWNIE Z MUSEM ŚLIWKOWYM BEZ PIECZENIA
weganon 1 września 2016

DSC_0013

Wielokrotnie mam zadawany pytanie „Czy wegańskie ciasta są trudne w wykonaniu”. Odpowiedź jest zawsze ta sama. Zależy, które. To samo dotyczy klasycznych deserów. Zależy, co będziemy robili. To ciasto jest z tych prostych. Mogę pełną odpowiedzialności powiedzieć, że Ci na bakier z kuchnią poradzą sobie bez problemu :)

W misce mieszamy suche zmielone składniki. Dodajemy zmiksowane śliwki z rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie mieszamy i gotowe. Jak widzicie banał banał i jeszcze raz banał.

Jeżeli przed zrobieniem tego ciasta chcecie go spróbować to zapraszam do Trawy. Dziś będzie się dzielnie prężyło na ladzie :)

DSC_0026

DSC_0022

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 2 szklanki pestek słonecznika
– 1 szklanka płatków owsianych górskich lub zwykłych
– 1 szklanka rodzynek
– 1 łyżka cynamonu
– 1 łyżeczka mielonego kardamonu
– sok i skórka z 1 cytryny
– 30 śliwek węgierek + do ozdoby
– 2 czekolady 70% po 100 g
– dowolny cukier lub syrop do smaku (sprawa dość indywidualna :) )
– polewa – 1 czekolada 70% 100 g, ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego, coś do posłodzenia
– figi i mięta do ozdoby

WYKONANIE:

– do miski wsypać wiórki, cukier (użyłem kokosowego), rodzynki, cynamon i kardamon
– orzechy, słonecznik i płatki zmielić na bardzo drobne okruszki np. malakserem i dodać do miski
– do garnka włożyć śliwki bez pestek, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksować blenderem ręcznym. Podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia
– wlać do miski i wszystko dokładnie wymieszać (tu sprawdza się najlepsze urządzenie, czyli dłonie)
– dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– do garnka wlać mleko, dodać słodziwa i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Wylać na ciasto. Ułożyć owoce i miętę
– wstawić na kilka godzin do lodówki

DSC_0020

DSC_0033

DSC_0010

11 Komentarze

  1. Witaj :-) Wygląda pysznie, ale chyba za słodkie dla mnie. Zmodyfikuję rodzynki.
    pozdrawiam
    Mariola

  2. Zjadłabym z ogromną przyjemnością. Wygląda cudnie i do tego same pyszne składniki. Nie ma lepszych ciast niż wegańskie.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *