Wielokrotnie mam zadawany pytanie „Czy wegańskie ciasta są trudne w wykonaniu”. Odpowiedź jest zawsze ta sama. Zależy, które. To samo dotyczy klasycznych deserów. Zależy, co będziemy robili. To ciasto jest z tych prostych. Mogę pełną odpowiedzialności powiedzieć, że Ci na bakier z kuchnią poradzą sobie bez problemu
W misce mieszamy suche zmielone składniki. Dodajemy zmiksowane śliwki z rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie mieszamy i gotowe. Jak widzicie banał banał i jeszcze raz banał.
Jeżeli przed zrobieniem tego ciasta chcecie go spróbować to zapraszam do Trawy. Dziś będzie się dzielnie prężyło na ladzie
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 2 szklanki pestek słonecznika
– 1 szklanka płatków owsianych górskich lub zwykłych
– 1 szklanka rodzynek
– 1 łyżka cynamonu
– 1 łyżeczka mielonego kardamonu
– sok i skórka z 1 cytryny
– 30 śliwek węgierek + do ozdoby
– 2 czekolady 70% po 100 g
– dowolny cukier lub syrop do smaku (sprawa dość indywidualna )
– polewa – 1 czekolada 70% 100 g, ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego, coś do posłodzenia
– figi i mięta do ozdoby
WYKONANIE:
– do miski wsypać wiórki, cukier (użyłem kokosowego), rodzynki, cynamon i kardamon
– orzechy, słonecznik i płatki zmielić na bardzo drobne okruszki np. malakserem i dodać do miski
– do garnka włożyć śliwki bez pestek, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksować blenderem ręcznym. Podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia
– wlać do miski i wszystko dokładnie wymieszać (tu sprawdza się najlepsze urządzenie, czyli dłonie)
– dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– do garnka wlać mleko, dodać słodziwa i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Wylać na ciasto. Ułożyć owoce i miętę
– wstawić na kilka godzin do lodówki
nadadzą![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Nadadzą się prażone niesolone orzechy?
Witaj
Wygląda pysznie, ale chyba za słodkie dla mnie. Zmodyfikuję rodzynki.
pozdrawiam
Mariola
pestki słonecznika, dyni, inne orzechy, migdały
Dzień dobry,
![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
czy można czegoś innego użyć zamiast ziemnych orzeszków?
witaj w klubie![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
jak widzę tą ilość czekolady to automatycznie zaczynam się ekscytować!![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Ciasta wegańskie są bogatsze w smaku i łatwe w zrobieniu![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Zjadłabym z ogromną przyjemnością. Wygląda cudnie i do tego same pyszne składniki. Nie ma lepszych ciast niż wegańskie.
dodałem 4 łyżki
Ile weszło cukru w Twoim przypadku?