CYNAMONOWY TOFURNIK Z GRUSZKAMI
weganon 10 września 2016

dsc_0033

Co zrobić, kiedy dostaje się około 20 kg gruszek? Ja nie mam problemu z taką ilością. Ciasta, desery, musy, zupy i wcinanie prosto z koszyka. Za co uwielbiam gruszki? Za ich oryginalny smak i uniwersalne zastosowanie. Na słodko czy wytrawnie smakują wyjątkowo.

Dzięki zawartości malutkich komórek kamykowych dają zawiesistość we wszelkich sosach, musach czy zupach. Idealnie komponują się z sokiem z cytryny. Nie chodzi tu tylko o zapobieganie ciemnieniu owoców. Dodatkowo podkręca ich smak.

dsc_0025

Tofurników na blogu jest już sporo. Każdy kolejny zaskakuje mnie smakiem i kombinacjami składników. W tym postanowiłem połączyć aromat cynamonu z gruszkami. Towarzystwo przyprawy raczej pasuje do jabłka, ale z gruszkami też daje radę :)

Dziękuję Pani Kasiu za gruchy :)

dsc_0055

dsc_0049

SKŁADNIKI:

Na spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika

– 1 szklanka wiórków kokosowych
– syrop daktylowy lub z agawy do połączenia suchych składników (ok. 3-4 łyżki)
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka cynamonu

Na masę:
– 2 kostki naturalnego tofu po 180 g

– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa min. 80% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki
– 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
– sok i skórka ze sporej cytryny
– 3-4 łyżki nierafinowanego cukru
– 1 kopiasta łyżka cynamonu
– lekko twarde gruszki

WYKONANIE:

Spód:
– wiórki i słonecznik zmielić np. malakserem na bardzo drobne okruszki. Dodać kakao i cynamon. Wymieszać. Dodawać syrop w ilości zapewniającej powstanie gliniastej i zwartej masy

– dno tortownicy o średnicy ok 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, ugnieść i wyrównać wierzch

Masa:
– tofu porwać na mniejsze kawałki i dokładnie zmiksować ze skórką i sokiem z cytryny oraz białą stałą częścią z puszki (wody z dna nie używamy)

– dodajemy cukier, mąkę i cynamon. Ponownie dokładnie miksujemy (malakserem lub blenderem)
– masę wylewany na spód
– gruszki obieramy i wkładamy w całości w masę
– pieczemy godzinę w 180 stopniach. Studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki by całość stężała

dsc_0022

dsc_0051

dsc_0053

dsc_0024

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *