Ciastka NA SŁODKO

PIERNIKI I LUKRY :)

Gdy któregoś roku powiedziałem, że nie piekę pierników, mało mnie nie zlinczowano 🙂 Zdążyłem już przyzwyczaić bliskich, że każdego roku dostają ode mnie paczkę tych słodkości. Co roku piekę mniej więcej 500 sztuk. Po zrobieniu ledwo żyję i obiecuję sobie, że już nigdy. 12 miesięcy mija i tak od lat 🙂 Ceremoniał rozpoczyna się od …

DANIA OBIADOWE Kotlety i burgery

KOTLETY ZIEMNIACZANE FASZEROWANE GRZYBAMI I KISZONYMI

W latach 80 byłego stulecia (matko, jaki ja jestem stary 🙂 ) w TVP funkcjonowały dwa programy kulinarne. Jeden w ramach ówczesnej telewizji śniadaniowej „Jutro poniedziałek”. Drugi jako „Gotowanie na ekranie”. Pamiętam jak Katarzyna Pospieszyńska serwowała egzotykę w tych szarych czasach. Z wypiekami na twarzy śledziłem każdy przepis. Te programy miały to do siebie, że …

Pasztety ŚNIADANIA

PASZTET GRZYBOWY Z WĘDZONYM TOFU

W tym roku było mało grzybów. Ja miałem to szczęście, że późną jesienią pojawiło się mnóstwo opieńków. Dostałem 4 mega siaty od mojej mamy. Wszystko zamroziłem. Do następnego sezonu będzie jak znalazł. Również w sklepach można kupić mrożone grzyby i są zazwyczaj dobrej jakości. W ostateczności można użyć pieczarek, ale nie nadadzą takiego aromatu jak …

NA SŁODKO

MASA MAKOWA

  Na Boże Narodzenie musi znaleźć się chociaż jedno danie z makiem. Symbolizuje on płodność, szczęście, spokojny sen oraz dostatek w domu, w którym go podano. Kobiety, które ucierały mak na Święta, miały szybko wyjść za mąż. Dań z tymi małymi ziarenkami jest sporo na naszym świątecznym stole. Często jest to uzależnione od regionu Polski. …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

PYRY Z WEGAŃSKIM GZIKIEM :)

Z czym kojarzy mi się Wielkopolska, a dokładniej Poznań? Z pięknym miastem, serdecznymi ludźmi, nowoczesnością i różnymi tradycyjnymi daniami, które zweganizowałem. Pamiętam kiedy byłem na studiach, pojechałem do Poznania na szkolenie. Miałem akurat szczęście bo trwał Festiwal Malta. Mnóstwo atrakcji. Gorzej z jedzeniem. Gdzie się nie obejrzałem, to pajdy ze smalcem i ogórasami, metką, zapiekany …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO Trufle i czekoladki

CZEKOLADKI Z NADZIENIEM DYNIOWO – POMARAŃCZOWYM

Pomarańcze, to oznaka zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Wiem, że można je dostać cały rok. Jednak w czasach mojego dzieciństwa, były tylko na Święta. Zapach cytrusów, pasty BHP do podłogi czy przyprawy korzennej, towarzyszył w świątecznej krzątaninie. Jeżeli pomarańcze, to i czekolada. Tak, wiem. Czekolady dużo na blogu. Nic nie poradę, że tak ją kocham …

BEZGLUTENOWE Ciastka NA SŁODKO

PIERNIKOWY ORZECHOWIEC

  Przepisów świątecznych ciąg dalszy. Co wyjdzie z połączenia najlepszych składników pod Słońcem? Cudowny orzechowiec o smaku piernika. Orzechy są jednym ze źródeł białka dla wegan. Oprócz tego zawierają wiele innych cennych składników. Potrafię usiąść i zjeść kilka ich garści. Podobnie jest z czekoladą. Kończę ją kiedy jest pusty papierek 🙂 Ciecierzycę najczęściej stosuję do …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Kotlety i burgery

OBIAD WEGANONA

Tym razem będzie trochę inaczej. Często dostaje od Was zapytania, jak wygląda moje śniadanie, obiad itd. Postanowiłem się podzielić jednym z moich obiadowych propozycji. To co wcinam, jest bardzo często uzależnione od wielu czynników. Pory roku, nastroju, chęci na konkretne potrawy czy czasu. Lubię konkretnie zjeść. Na talerzu często ląduje kotlecior, surówka i ziemniaki lub …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

MASA KRÓWKOWA I WSPOMNIENIE ODPUSTÓW

Kiedy byłem dzieckiem (czyli bardzo dawno :)), w każde wakacje lądowałem u rodziny na wsi. Nierozłącznym elementem wypoczynku były wiejskie odpusty. A to na Świętego Jana czy Anny. Stragany były pełne ćwierkających pierdółek, trzepoczących wiatraczków, wyjących rur i kolorowych hulahopów. Powiem szczerze, że mało mnie to interesowało. Najważniejsze były odpustowe rarytasy. Należały do nich: obarzanki …

BEZGLUTENOWE Pasty do pieczywa Pasztety ŚNIADANIA

PASZTET BEZ PIECZENIA

Co zrobić, kiedy nachodzi nas ochota na smaczną pajdę chleba z pasztetem? Logiczne, zrobić pasztet 🙂 Jednak często jego przygotowanie trwa dość długo. Czas studzenia jeszcze dłużej. Jest na to sposób. Przygotowanie kilku składników, które miksuje się na gładką pastę trwa nie dłużej niż 30-40 minut. Z czego przygotować taką „pasztetową”? Z prostych składników. Zielona …