DANIA OBIADOWE

ZAPIEKANE NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE

Kuchnia meksykańska, to bogactwo wspaniałych składników i dań. Pełne są kukurydzy, awokado, ostrych papryk, kolendry, limonki, czerwonej i czarnej fasoli czy czekolady. Pamiętam jak ładnych parę lat temu, czytałem wywiad z żoną Sławomira Mrożka, Panią Susaną Osorio. Opowiadała o robieniu tortilli, pieczonych, ostrych paprykach i pradawnych obrzędach przygotowania dań z ludzi. Tak. Z ludzi i …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO

CZEKOLADOWE SZCZYTY EKSPANDOWANE

  Mamy rok 2016. Po szampańskiej zabawie, przyszedł czas na zasłużony odpoczynek. Po takich ekscesach, najczęściej spożywamy stawiające na nogi dania. Żurki, flaki czy chili sin carne. W moim przypadku było podobnie 🙂 Jednak nie byłbym sobą, gdyby nie wkradło się trochę czekolady. Bez niej ani rusz. Spore ilości magnezu stawiają również na nogi. Jak do tego dodamy spory …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Zupy i kremy

KREM Z POMARAŃCZOWYCH WARZYW Z KLOPSAMI

Jest zimno, to muszą być rozgrzewające kremy. Kilka łyżek i mamy dość. Nie ma potrzeby dodawania zagęszczaczy. Bogate w skrobie i białko warzywa, robią swoje. Często mam od Was pytania dotyczące potraw z soczewicy. Stosują ją powszechnie. Zieloną, brązową czy czarną do klopsów, pasztetów, burgerów. Czerwona jest właśnie idealna do zup czy past. Dlaczego? Szybko się gotuje …

Bez kategorii

ROK Z BLOGIEM WEGANON :)

Kiedy rok temu zakładałem bloga, nie przypuszczałem, że tak zmieni moje życie. Kiedy miałem 15 lat, zacząłem swoją przygodę z gotowaniem. Wtedy przestałem jeść mięso i musiałem sobie jakoś radzić. Na początku było trudno. Dzięki mamie udało się. Pokazała mi podstawowe techniki kulinarne, zachęciła do gotowania. Coś co wydawało się koszmarem, okazało się bardzo twórcze, rozwojowe, poznawcze. …

BEZGLUTENOWE ŚNIADANIA

BOCZNIAKOŚLEDZIE W JOGURCIE

Tak jak seleryba czy tofu, te grzyby w towarzystwie nori, nabierają rybnego smaku. Nie bez powodu nazywają się ostrygowate. Nie chodzi tu tylko o kształt, ale również smak. Boczniaki można robić na wiele sposobów. W zasadzie tak samo jak śledzie. W pomidorach, w oleju, korzenne, ziołowe itd. Dodatek nori sprawia, że grzyby mają morski smak. Idealnie prezentują się na stole …

NA SŁODKO Trufle i czekoladki

CZEKOLADOWE TRUFLE Z KUTII

Z daniami świątecznymi jest tak, że zawsze choć trochę ich zostaje. Nie jestem z tych co wyrzucają jedzenie. Jeśli nie mogę go przerobić, to oddaje innym lub karmię zwierzaki. W tym roku zostało mi trochę kutii. Wiosłowanie łychą w misce, już mi się znudziło. Potrzebowałem solidnej dawki czekolady w czymś bardzo prostym. Wystarczyło zmiksować kutię by zmniejszyć ziarna pęczaku. …

BEZGLUTENOWE Ciasta pieczone NA SŁODKO

CYTRUSOWY TOFURNIK Z MAKOWYMI KULKAMI

Kiedy chodziłem jeszcze do szkoły podstawowej, codziennie mijałem cukiernie. Dwa, trzy razy w tygodniu zahaczałem o nią i kupowałem dwa ulubione ciastka. Kruchą babeczkę z budyniem i duet. To drugie ciacho, to nic innego jak ser z makiem. Fikuśne fale przenikające się wzajemnie. Bogaty, migdałowy smak maku i wanilia w serze. Coś nieprawdopodobnego. Wegańska wersja …

BEZGLUTENOWE Sałatki ŚNIADANIA

TOFU A’LA ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ

Klasyczne śledzie pod pierzynką, to nie tylko danie wigilijne, ale również sałatka na wszelkie imprezy. Ułożone warstwami różności, cieszą kolorem i smakiem. W każdym domu są różne warstwy składnikowe. Całość spaja majonez. Danie prezentuje się widowiskowo na stole. Jest bardzo bogate w smaku, dzięki różnym składnikom. W tym przepisie znalazły się pieczone buraki, konserwowany groszek …