MEKSYK NA SEZAMOWEJ POLENCIE :)
weganon 14 stycznia 2016

Czy są dania lub produkty, które uzależniają? Zdecydowanie tak. Przykład na zdjęciu powyżej :)
Połączenie kilku składników z kuchni meksykańskiej z włoską polentą. To danie wymiata. Bardzo sycące, rozgrzewające i pełne smaku. Proste w wykonaniu. Mieszanka kukurydzy, czerwonej fasoli, pomidorów, czosnku, czerwonej cebuli, zielonego groszku z sokiem z limonki i kawałkami awokado. Nic dodać nic ująć. Esencja Meksyku.
Do tego kremowa polenta. Dodatek aromatycznego oleju z prażonego sezamu, jest niesamowity.
Uwielbiam tą kaszę. częściej stosuję ją do słodkich wypieków. Kilka propozycji pojawi się w książce. Polentę pierwszy raz jadłem we Włoszech. Kremowa, z dodatkiem mleka z migdałów powaliła mnie. Na wierzchu były pieczone borowiki z lasów Toskanii.
Za każdym razem kiedy jem to danie, obiecuję sobie, że wybiorę się kiedyś na wycieczkę do Meksyku. Może w przyszłym roku? :)

SKŁADNIKI:

– szklanka mrożonej kukurydzy
– szklanka mrożonego zielonego groszku
– puszka czerwonej fasoli
– szklanka gęstego przecieru pomidorowego
– 10 pieczarek
– 1 czerwona cebula
– 1 czerwona papryka
– 1 mała cukinia
– 1 miękkie awokado
– sok z połowy limonki
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
– łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
– pół łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
– łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– łyżeczka mielonych nasion kolendry

Polenta:
– 100 g polenty
– 2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
– 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
– łyżeczka curry
– 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– sól do smaku


WYKONANIE:

– pieczarki, kukurydzę, cukinie, paprykę i cebulę pokroić w małą kostkę
– podsmażyć na oleju, zmniejszyć ogień i dusić 10 minut
– dodać przecier pomidorowy i dalej dusić do miękkości warzyw
– w między czasie ugotować groszek i kukurydzę
– dodać do garnka wszystkie przyprawy, groszek, czosnek, kukurydzę i fasolę
– doprawić solą i pieprzem do smaku

Polenta:
– w zależności jaką formą polenty dysponujecie, przygotujcie ją wg przepisu na opakowaniu
– w moim przypadku 2 szklanki mleka sojowego zagotowałem, dodałem polentę i ciągle mieszając, gotowałem 3-4 minuty. W zależności jaką chcemy uzyskać gęstość, dodajemy mniej lub więcej mleka
– dodać curry, płatki i olej. Dokładnie wymieszać
– doprawić solą  do smaku
– na talerz nałożyć polentę, na wierzch sos. Ozdobić kawałkami awokado i natką pietruszki lub kolendry, polać sokiem z limonki

 

8 Komentarze

  1. Polenta gotowana na mleku ? Musze to sprobowac . We wloszech gotuje sie na wodzie.
    Gratuluje ci twoich pomyslowych przepisow! Jestes niesamowity!

  2. Też byłam w ubiegłym roku w Meksyku i jedzonko wegańskie było b.smaczne :) bez problemu miałam nawet zupy wege przygotowywane :) polentę z sosem na pewno zrobię, żeby wspomnieniami wrócić do niedawnej wyprawy w to słoneczne miejsce :) Weganonie, jak najbardziej tam się wybierz. Fajnie by było gdybyś zrobił pastę z czarnej fasoli na ciepło, bo tym się zajadają Meksykanie od rana do wieczora :) bardzo bym Cie o to prosiła :) Asia

  3. Byłam w Meksyku w zeszłym roku i przez 2 tygodnie jadłam jak głupia. Moje szczęście osiągnęło apogeum, gdy na targu na stoisku, gdzie serowali tylko mięso, w ciągu 5 minut zorganizowali mi wege wyżerkę.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *