PLACKI KUKURYDZIANE Z CUKINIĄ
weganon 16 stycznia 2016

Wielokrotnie mam zadawane pytanie. Jakim cudem robisz placki i naleśniki bez jajek i mleka? Takim cudem, że nie są potrzebne te składniki, by przygotować te dania. Sporo ludzi myśli, że przygotowanie tych potraw musi być z tymi składnikami, bo inaczej się nie udadzą. Będą niesmaczne i będą rozwalały się. Nic bardziej mylnego.
Kolejna sprawa dotyczy użycia innej mąki niż pszennej. Też jest wiele obaw. Zachęcam wszystkich do eksperymentowania. Mamy w sklepach przeróżne mąki. Orkiszowa, kukurydziana, jaglana, owsiana, amarantusowa, kokosowa, gryczana itd. Wiele z tych mąk jest bezglutenowa.
Placki kukurydziane są nie tylko z ziarnami kukurydzy, ale i z mąką z tego warzywa. Uwielbiam ją. Ma słodkawy smak i idealnie nadaje się do takich placków.
Dla kolorytu dodałem startą cukinię. Dla smaku curry, kmin rzymski i kolendrę.
Robi się je szybko. Najlepiej smakują z ostrym sosem pomidorowym lub zwyczajnym ketchupem.

SKŁADNIKI:

– 1 puszka kukurydzy ok. 400 g
– 2 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 średnia cukinia
– 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
– 2 łyżeczki curry


WYKONANIE:

– do miski przełożyć mąkę, mleko, kukurydzę, przyprawy
– cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami wraz ze skórką i dodać do miski
– doprawić solą i pieprzem
– smażyć na złoty kolor z obu stron
– podawać z dowolnym sosem pomidorowym 

 

13 Komentarze

  1. Rewelacja! ☺️ Zrobiłam z wodą zamiast mleka. Zastanawiam się nad ich smakiem z mąką orkiszową. Próbować? Czy trzebaby wtedy zmniejszyć ilość mąki? Kukurydziana jest taka „puszysta”.

  2. Zrobiłam! Pyszności. Jadłam z rodzicami i byli zachwyceni. Tata chociaż "niegłodny" ciągle wracał po dokładki :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *