PLACKI ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI
weganon 25 kwietnia 2017

DSC_0044

Placki ziemniaczane klasyczne, placek po zbójnicku i inne formy pyrowych delikatesów. Uwielbiam te formy tartych ziemniaków. Placki raz w tygodniu muszą być. Robię w różnych kombinacjach smakowych. Nie same ziemniaki i cebula. Muszą być inne dodatki.

Najlepsze są ze smażonymi pieczarkami i kiszonymi ogórkami. Do tego wyrazisty sos pomidorowy lub zwyczajny ketchup. To nowy wymiar tych placków. Zaskakująco smaczne.

Nie bójcie się eksperymentów. Czasem niepasujące do siebie składniki dają niepowtarzalny smak :) i dodatkowo zamieńcie mąkę pszenną na ryżową.

DSC_0050

SKŁADNIKI:

– 1 kg ziemniaków po obraniu
– 12 średnich pieczarek
– 6-7 łyżek mąki ryżowej
– sól i pieprz do smaku
– 1 spora cebula
– 1 łyżeczka tymianku
– ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki

WYKONANIE:

– pieczarki pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z szczyptą soli i tymiankiem. Smażymy aż odparuje cała woda
– ziemniaki i cebule ścieramy na drobnych oczkach lub miksujemy malakserem
– dodajemy paprykę i sól do smaku (zawsze sprawdzam zanurzając palec w cieście i próbując), pieczarki i mąkę. Dokładnie wymieszać
– smażyć z obu stron na rumiano (na nieprzywierającej patelni), na oleju
– podawać z ulubionym sosem. Najlepszy jest ostry pomidorowy

DSC_0043

DSC_0040

DSC_0054

6 Komentarze

  1. ja z dzieciństwa pamiętam je podawane z cukrem lub z śmietaną/jogurtem z cukrem :) albo po prostu sól i pieprz 😀 tak zawsze jadaliśmy w domu i chętnie czasem odtwarzam właśnie wersję wegańską takich placuszków :) muszę koniecznie podać z sosem pomidorowym!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *