WEGAŃSKI ZESTAW KINOMANA
weganon 17 stycznia 2016

Każdy lubi wracać do filmów, które zrobiły na nim wrażenie. Ja mam kilka takich pozycji. Odtwarzam je z różną częstotliwością i zawszę znajdę coś nowego. Lubię wyjść z kina i ciągle myśleć o tym, co widziałem. Oczywiście czasem chodzę na tzw. odmóżdżacze :)
Jestem z tych, co w kinie nie chrupią, mlaszczą i siorbią. O ile film jest komedią, to jakoś to przełknę. Gdy dotyczy to ambitniejszego kina, to szlak mnie trafia. Inaczej jest w domu. Wtedy pozwalam sobie na małe, co nie, co. Czasem są to zwykłe orzechy ziemne. Czasem coś bardziej większego.
Nie kupuję gotowców nie, dlatego, że są w większości nie wegańskie czy nafaszerowane syfami. Po prostu mi nie smakują. Zrobienie własnego zestawu kinomana jest bardziej efektowne, smaczne i własne.
Wiem, co w nich jest. Sam decyduję, co dodam. Dotyczy to zarówno czegoś do chrupania jak i sosu.
Krakersy to dowolność składników. Wiele ziaren i przypraw. Można je piec lub smażyć na suchej patelni. Właśnie wybieram tą opcję, bo smakują bardziej wyraziście.
Sos to banał. Zmiksowane bataty, marynowana papryka, suszone pomidory i przyprawy. Ma być wyrazisty.
Dzisiejszy seans to „Dogville”, „Fortepian”, „Trainspotting” i film, który zrobił na mnie ogromne wrażenie ostatnimi czasy. „Gwiazd naszych wina”
 
 
SKŁADNIKI:
 
Na krakersy:
– pół szklanki pestek słonecznika
– pół szklanki nasion lnu złocistego
– pół szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich
– 3 łyżki sezamu
– 2 łyżki czarnuszki
– pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– pół łyżeczki mielonych nasion kolendry
– łyżeczka nasion kminku
– łyżeczka suszonego tymianku
– pół łyżeczki soli
– 3 łyżki oliwy
– pół szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej np. typ 2000
– woda
 
Na sos:
– 1 spory batat
– słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
– 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku (słodkiej)
– łyżka soku z cytryny
– łyżeczka musztardy
– starty ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
– woda
 
WYKONANIE:
 
Krakersy:
– wszystkie składniki prócz wody i oliwy zmielić malakserem na drobne okruszki
– dodać oliwę i powoli dodawać wodę w ilości zapewniającej powstanie gliniastego ciasta (u mnie to było około pół szklanki)
– wykładamy masę na papier do pieczenia i delikatnie wałkujemy na grubość kilku mm.
– wycinamy dowolne kształty
 
– patelnie rozgrzać na średnim ogniu (bez tłuszczu), kłaść krakersy i smażyć na lekko rumiano (odparowuje woda i stają się chrupiące)
 
Sos:
– batata obrać i ugotować do miękkości. Wystudzić
– odlać oliwę z pomidorów
– wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładko
– dolewać wodę w ilości zapewniającej pożądaną konsystencję sosu
– doprawić solą i pieprzem
 

 

6 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *