CYTRUSOWY TOFURNIK Z MAKOWYMI KULKAMI
weganon 22 grudnia 2015

Kiedy chodziłem jeszcze do szkoły podstawowej, codziennie mijałem cukiernie. Dwa, trzy razy w tygodniu zahaczałem o nią i kupowałem dwa ulubione ciastka. Kruchą babeczkę z budyniem i duet.
To drugie ciacho, to nic innego jak ser z makiem. Fikuśne fale przenikające się wzajemnie. Bogaty, migdałowy smak maku i wanilia w serze. Coś nieprawdopodobnego.
Wegańska wersja niczym nie ustępuję oryginałowi. Masa makowa pozostała ta sama. Ser, to oczywiście tofu. Dzięki sporej ilości skórki i soku z cytryny, pomarańczy i mandarynki, smak jest wybitnie twarogowy. Dodatek kardamonu jeszcze bardziej podbija tą nutę. Masa makowa powinna być dość gęsta. Jeśli nie jest, to dodajcie trochę posiekanych orzechów lub suchego maku.
By ciasto nie było zbyt banalne, masa makowa została zatopiona w serowej w formie kulek. Tym razem nie ma ziarnistego spodu.
Nie ma co się więcej rozpisywać. To trzeba zrobić i uraczyć gości :)

 

SKŁADNIKI:

– 2 kostki naturalnego tofu po ok. 200 g
– 2 szklanki masy makowej
– skórka i sok z pomarańczy, cytryny i mandarynki
– 3 płaskie łyżki nierafinowanego cukru pudru
– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego, wstawiona na kilka godzin do lodówki
– pół łyżeczki kardamonu
– na polewę – 1 czekolada min. 70% 100 g, 5 łyżek dowolnego mleka roślinnego


WYKONANIE:

– tofu zmiksować na gładko
– dodać skórki i soki z owoców
– dodać cukier, mąkę, białą stałą część z puszki mleka oraz kardamon i dokładnie zmiksować
– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia
– wylać masę
– z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w masie
– piec 45 minut w 175 stopniach
– wystudzić
– do garnka włożyć połamaną czekoladę, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Można dosłodzić
– wylać polewę na ciasto
– ozdobić owocami i orzechami
– wstawić do lodówki na kilka godzin

 

12 Komentarze

  1. Masz rację, moja kuzynka- dość konserwatywna jeżeli chodzi o kulinaria ostatnio stwierdziła, że muszę jej dać kilka przepisów wegańskich ;)) na pewno polecę jej Twojego bloga, bo robisz niesamowite rzeczy :)) tak trzymać! Dzięki :)

  2. Wielu moich znajomych pod wpływem tego ciasta, zamieniło tradycyjne serniki na właśnie ten. Ze względu na smak, konsystencje i co ważne, po upieczeniu nie opada :)
    Pozdrawiam

  3. Piekłam z podwójnej porcji to ciasto- mega pyszne :) zostało najszybciej spałaszowane przez Rodziców i rodzinkę dalszą i bliższą, nikt nie rozpoznał, że to tofu, a nie ser :)) a w rodzinie tylko ja jestem weganką :))
    Pozdrawiam serdecznie. Asia

  4. Tortownica o średnicy 18 cm. Tofurnik jest puszysty i wilgotny. Ja spody robię z pestek słonecznika i wiórków kokosowych. Zmiksowane. Dodaję banana lub gęstą konfiturę do związania masy

  5. Że też nie wpadłam na to, żeby upiec ciasto z tofu i maku, przecież uwielbiam tofurniki i makowce! Ten cytrusowy aromat, to musi być cudowne… <3

  6. Świetnie wygląda :) Robiliśmy z Mężem przegląd wege serników blogowych i wypadło , że upieczemy Twój . Na jaką blaszkę są proporcje ? Czy jest bardziej zbity czy puszysty ? I gdybyś polecił kruchy spód do niego ale bez migdałów , bo chcemy poczęstować również pieska na Swięta ?

  7. ostatnio mam ciągle ochotę na takie smaki, a szczególnie 'serniki'z tofu po tym jak zjadłam jeden pyszny na spotkaniu z przyjaciółmi :) ten wygląda przecudownie :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *