BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA Zupy i kremy

WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY

W zależności od rejonu Polski, mamy różne zupy na Wigilię. Są grzybowe, migdałowe. białe barszcze, rybne, z suszu z makaronem, śląska siemieniątka czy moczka. W moim domu zawsze jest aromatyczny barszcz czerwony. Najczęściej z uszkami z kapustą lub zieloną soczewicą. Czasem są pieczone pierogi lub krokiety. Nie ważne z czym. Ważne by nie zabrakło tej …

Ciasta pieczone NA SŁODKO

KORZENNE CIASTO GRUSZKOWE

Wśród znajomych w pracy, uchodzę za miłośnika gruszek. Kiedy sięgam do torby, to już się śmieją, że pewnie będę zaraz jadł te owoce. W okresie od września do wiosny pochłaniam olbrzymie ilości. Lubię każdą odmianę. Jenak najlepsze są Marcinki. Niestety coraz trudniej je dostać. Praktycznie wyginęły. Można je spotkać na nielicznych targach. Mają piękną czerwoną …

Batony NA SŁODKO

BATONY „SP 319”

  Pierwszy raz na blogu pojawia się potrawa, stworzona specjalnie dla kogoś. Kilka tygodni temu poprosiła mnie znajoma, która jest nauczycielką, bym poprowadził warsztaty kulinarne dla dzieci w szkole podstawowej nr 319 na warszawskim Ursynowie. Zgodziłem się bez zastanowienia. Edukacja najmłodszych jest najważniejsza. Trzeba im pokazywać, że są zdrowsze alternatywy dla coraz bardziej śmieciowego jedzenia. …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE

ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY

  Są torebki i słoiki instant, kartony, koncentraty itd. Nie było by nic niepokojącego w tym, gdyby nie to, że takie formy barszczu są często wytworami chemicznych laboratoriów. Skład potrafi przyprawić o zawrót głowy. Konserwanty, polepszacze smaku, regulatory kwasowości. I po co to wszystko. Mamy najlepsze buraki pod Słońcem. Smaczne, tanie, dostępne praktycznie przez cały …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO Tarty i tartaletki

PIERNIKOWE MINI TARTY

  Święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez słodkości. Muszą smakować makiem, cytrusami, cynamonem, orzechami. Poniżej pierwsza propozycja. Idealne połączenie czekolady z przyprawą piernikową. Nie ograniczajmy się tylko do małych ciasteczek. Dodajmy tej przyprawy do innych deserów. Połączenie czekolady ze skórką pomarańczową, to da mnie kwintesencja tych Świąt. Kiedy byłem dzieckiem, marzeniem ściętej głowy …

DANIA OBIADOWE Pierogi i krokiety REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

DROŻDŻOWE, PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ ŚWIĄTECZNĄ

  Mamy już ugotowaną kapustę i przystępujemy do dzieła. Pierogi. W zależności od rejonu Polski, mają różne nadzienia. Głównie, to kapusta z grzybami. czasem suszone śliwki, kasza gryczana z serem czy ziemniakami. Nieważne jakie. Liczy się smak i świętowanie w ich towarzystwie 🙂 U mnie oprócz pierogów gotowanych, a później odsmażanych, są pieczone. Idealnie nadają się …