21 kwietnia 2016
KOTLETY Z JAGLANEJ, FASOLI, BOTWINKI I PIECZONYCH BURAKÓW premium
Botwinka w mojej kuchni jest od wczesnej wiosny do lata. Młode liście buraków pojawiają się w zupie, farszach, pastach, burgerach czy kotletach. Uwielbiam ten smak. Kiedy na straganach pojawia się późniejsza wersja z małymi burakami to zawsze je dodaję do sałatek. Jestem z tych, którzy lubią surowe buraki.   Co może być bardziej wiosennego w […]
premium
20 kwietnia 2016
SAŁATKA „WIOSNA NA TALERZU” premium
Mam taką przypadłość, że sałatki najczęściej jadam wiosną i latem. Wtedy są świeże zioła i warzywa. Ich smak jest najlepszy. Kilka porwanych liści sałaty, młode marchewki, cukinia, rzodkiewki, ogórki i inne soczyste składniki.   Do tego prosty sos z oliwy, cytryny i mięty. Kilka listków tymianku, oregano i bazylii. Dla chrupkości pestki słonecznika lub dyni. […]
premium
19 kwietnia 2016
KREMOWY PĘCZAK Z BOTWINKĄ I PIECZONYMI BURAKAMI premium
Pamiętam, kiedy jeszcze kilka lat temu kasze jęczmienne były bardzo popularne w kuchni. Niestety nastał czas bezglutenowego szaleństwa (mówię tu tylko o tych, co idą za modą a nie tych, którzy mają celiakie czy nadwrażliwość) i wszystkie kasze jęczmienne poszły w odstawkę. Nie wiem czy wiecie, ale właśnie te kasze mają najwięcej składników odżywczych.   […]
premium
18 kwietnia 2016
WEGAŃSKI CHLEB SODOWY premium
Przepisów na pieczywo jest mało na blogu. Może, dlatego że w tej dziedzinie jestem beztalenciem, choć raczej powiedziałbym, że mi się nie chce. Te wszystkie zaczyny, zakwasy i różne alchemiczne mikstury. Nie przepadam za czymś takim. Jednak, od czego są tzw. drogi na skróty. Wystarczy godzina by cieszyć się własnym i co najważniejsze banalnym w […]
premium
AROMATYCZNY KREM Z ROŚLIN ŁĄKOWYCH premium
Czasami tak bywa, że danie jest jednocześnie żywnością funkcjonalną. Co to oznacza? Taka potrawa zawiera duże ilości składników, które mają zbawienny wpływ na zdrowie. Ewidentnie takie są potrawy z ziół. Szczególnie tych dziko rosnących.  Co je wyróżnia od tych hodowanych w doniczkach? Zdecydowanie większą ilością substancji biologicznie czynnych. A są nimi witaminy, minerały, białka, tłuszcze, […]
premium
16 kwietnia 2016
KLOPSIKI JAGLANE Z KAPUSTĄ, SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI premium
Kiedy robi się gołąbki część kapusty pozostaje. Ja zazwyczaj ją wkładam do gotowania a później odciskam nadmiar płynu i robię zawsze coś innego.  Gdy połączymy ugotowane liście z kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami, soczewicą i przyprawami to uzyskami idealne klopsiki. Gdy je wymieszamy z sosem pomidorowym lub pesto to świetnie pasują do makaronu (takie typowe jedzenie […]
premium
15 kwietnia 2016
TARTA Z PIECZONYM BURAKIEM I PIECZARKAMI premium
Pytanie od czytelniczki bloga. „Mój syn uwielbia pizzę, ale ja już nie mam inwencji twórczych. Ciągle to samo. Robiłam Twoje tarty drożdżowe i finał jest taki, że dwa razy w tygodniu muszę je robić. Przysłowie wpadłam z deszczu pod rynnę chyba najlepiej określa, co teraz mam” Pani Magdo. Kolejna alternatywa pojawia się na blogu. Mam […]
premium
CZOSNKOWA PASTA Z TOFU I POKRZYWY premium
Jak jest wiosna to muszą być dania z pokrzywy. To zielsko (wolę nazwę jadalne cudo) gości na moim stole do końca wiosny. Zbieram i robię zupy, soki, koktajle, pesto, pasty. Suszę, mielę i dodaję do soli, którą używam cały rok. Zapewniam sobie w ten sposób porządną dawkę żelaza i organicznego krzemu przez cały rok.   […]
premium
13 kwietnia 2016
WEGAŃSKIE KOKOSANKI premium
Gdyby każdy czytający bloga miał możliwość zobaczenia mnie w akcji przy tych ciastkach to nie uwierzyłby. Poziom frustracji sięgał zenitu. O ile w oryginale całość spajają białka jaj to w wegańskiej wersji nie było tak prosto. Czego bym nie dodał powodowało, że masa się rozpadała. By utrudnić sobie życie postanowiłem jeszcze zrobić wersję bezglutenową. Mąka […]
premium
PLACKI JAGLANE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM premium
Weganon też miewa leniwe dni i wtedy idzie po najniższej linii oporu z gotowaniem. Otwiera szafki, lodówkę i szuka tzw. gotowców lub półproduktów, z których szybko coś zrobi. Nie są to jakieś wydumane dania. Ważne by były szybkie i dawały sytość na parę godzin. Jednym z takich dań są pieczone placki z kaszy jaglanej z […]
premium
LODY MIĘTOWO – KOLENDROWE Z CZEKOLADĄ premium
Połączenie mięty i czekolady jest tak nierozerwalne jak marchewki z groszkiem. Zawsze mnie ciekawi, kto pierwszy wpada na takie celne pomysły. Czekoladki z miętą, koktajle czy czekoladowy budyń z miętą. Nieważne, jak ale ja jestem uzależniony od tego połączenia.   Jednak nie byłbym sobą gdybym nie dodał czegoś nowego. Padło na kolendrę. Z tym ziołem […]
premium
BEZGLUTENOWE BROWNIE Z BATATÓW I SŁONECZNIKA premium
Lody z batatów i daktyli dawno zniknęły. Jednak postanowiłem tą masę przerobić na ciasto. Co można wytworzyć z mocno czekoladowej mieszanki? Tylko brownie. Jednak to nie jest takie zwyczajne brownie. Często dostaje od Was pytania o bezglutenowe wersje moich dań. Na blogu jest ich sporo, choć nie jestem na diecie bezglutenowej. Ciężko jest otrzymać te […]
premium