DANIA OBIADOWE

TARTA BOCZNIAKOWA Z SOSEM BBQ

Tarty drożdżowe należą do tych, które lubię najbardziej. Może wynika to z mojej słabości do pizzy, ciast z owocami czy drożdżówek. Zapach, jaki roznosi się po mieszkaniu w trakcie pieczenia jest jednym z najmilszych, jaki się pojawia. Nadzienia mogą być przeróżne. Najlepiej by nie były zbyt wodniste, bo wtedy dolna część ciasta przypomina gumowaty placek. …

DANIA OBIADOWE

ŁĄKOWE PESTO I SPAGHETTI

Zaczyna się moja ulubiona pora roku. Wyprawa na spacer z psem kończy się zazwyczaj zebraniem produktów na dania śniadaniowe czy obiad. Łąki są pełne darmowych składników. O tej porze są najlepsze. Mają najwięcej witamin i innych składników pokarmowych. Co teraz mamy? Najlepszą młodą pokrzywę, krwawnik, listki mniszka, szczawiu czy jasnoty. Pamiętajmy by zbierać je ze …

Batony NA SŁODKO

CZEKOLADOWE BATONY JAGLANE

O co pytają najczęściej czytelnicy bloga? Właśnie o batony. Oczywiście chodzi o ich zdrowsze formy niż te napakowane dziwnościami. Ja te małe słodkości traktuje bardziej, jako II śniadanie niż deser. Dlatego umieszczam w nich wszystko, co da mi energię na kilka godzin do obiadu. Wszelkie ziarna i pestki, orzechy, suszone owoce, płatki, kasze i jakiś …

Pasztety ŚNIADANIA

PASZTET GRZYBOWY Z KUSKUSEM

Jednym z pytań, które dostałem podczas wywiadu w Polsat News było to dotyczące roślinnych pasztetów. Doskonale wiem, że wielu osobom tak trudno sobie wyobrazić smak tego wytworu. A to właśnie wegańskie pasztety często, jako pierwsze są przygotowywane przez osoby przechodzące na weganizm. Dlaczego? Bo łatwo je przygotować i przypominają nam trochę dania z „poprzedniego życia”. …

BEZGLUTENOWE ŚNIADANIA

KREMOWY SOS CHRZANOWY I ĆWIKŁA Z PIECZONYCH BURAKÓW

Pasztety, wegańskie kiełbaski czy pieczenie najlepiej smakują z wyrazistymi sosami. Na moim stole w Wielkanoc są dwa. Kremowy „śmietankowy” sos chrzanowy i aromatyczna, kremowa ćwikła. Sosy są bardzo proste w przygotowaniu. Kilka składników, dokładne zmiksowanie i gotowe. Bez zbędnego nadęcia i wydumanych składników. Ma być ekspresowo. W sklepach można kupić śmietankowe sosy chrzanowe. Zawierają tarty …

Ciasta pieczone NA SŁODKO

CHLEBEK DAKTYLOWY

Oprócz mojego ulubionego chlebka bananowego jest jeszcze ten – daktylowy. Zawiera mus z tego przepisu. Ciasto ma smak lekko karmelowy. Dzięki korzennym przyprawom przypomina w smaku piernika, ale ilość ich nie jest duża. Świetnie smakuje z dżemem truskawkowym i tak właśnie go zjadam lub z syropem klonowym. Jest to wypiek z tych, co nie trzeba …

DANIA OBIADOWE Pierogi i krokiety

KROKIETY Z KASZY JĘCZMIENNEJ Z GRZYBAMI I JARMUŻEM

Kiedy dwadzieścia parę lat temu na targu kupowałem kasze jaglaną dziwnie na mnie patrzono. Dlaczego? Bo prawie nikt jej nie kupował. Nie była hitem jak teraz, nie robiono z niej prawie wszystkiego. Na topie była kasza gryczana i jęczmienna. Szczególnie osoby starsze je polubiły. Szybkie w przygotowaniu i z dodatkami stanowiły pyszny obiad. Ja uwielbiam kasze jęczmienna (zresztą …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO

CIASTO Z JAGLANEJ, FASOLI I CZARNEJ PORZECZKI

Czym można świętować jak nie czekoladowym ciastem pełnym smaku. Pewnie jesteście ciekawi co to za święto. Otóż właśnie na blogu pojawił się 500 post 🙂 Ta forma ciasta jest dla tych, co nie lubią piec lub nie mają piekarnika 🙂 Z czego w takim razie zrobić takie ciacho? Obowiązkowo czekolada w formie gotowej lub przygotowana własnoręcznie (kakao lub …

DANIA OBIADOWE

TARTA PASKOWA

Oprócz tart słodkich czasem robię wytrawne. Wrzucam wtedy dowolne warzywa, zalewam sosem i piekę. Wiele osób boi się robić te tarty ze względu na ciasto. Wydaje im się, że jak w cieście nie ma masła to nie ma prawa się udać. Odpowiadam. Bzdura. Wegańskie wersje ciast do tart praktycznie się nie różnią od tych z tłuszczami zwierzęcymi. Na rynku …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Kluski

BATATOWO – JAGLANE KLUSKI NA SŁODKO

Z batatami jest tak, że się je lubi lub zdecydowanie unika. Ich smak jest dość specyficzny, choć bardziej wydaje mi się, że bardziej to tkwi w naszej psychice. Zakodowane mamy, że ziemniak, jaki by nie był ma być na wytrawnie. Nie martwcie się. Też tak miałem. Moje pierwsze spotkanie z pomarańczowymi ziemniakami nie było fajerwerkami. Przekonałem się do nich …