MÓJ ULUBIONY KOKTAJL WIOSENNY
weganon 8 kwietnia 2016

Czym są dla mnie koktajle? Wszystkim, co można zmiksować, zapakować w butelkę i zabrać ze sobą np. do pracy czy wycieczkę rowerową.
To eliksir składający się z wszystkiego, co jest akurat pod ręką. Co znajduje się z zasięgu wzroku. Co znajduję się chociażby na polu, łące czy w lesie. Są pożywnym II śniadaniem czy przekąską w gęstym płynie. Zawierają olbrzymie ilości różnych składników pokarmowych. Nie będę wymieniał, jakich bo zabrakłoby miejsca na blogu :)
 
Staram się by były sezonowe. Na wiosnę miksuję rośliny dziko rosnące. W lecie owoce jagodowe, choć poza sezonem dodaję mrożone. Uwielbiam połączenia warzyw z owocami, orzechami, nasionami, płatkami. Na śniadania piję gęste koktajle. Do gaszenia pragnienia bardziej wodniste. Dodaje również przeróżne przyprawy. Oprócz smaku dają energie jak i kolor.
 
To, co ważne to dobry blender. Najlepsze są kielichowe, ale i ręczny też spokojnie daje rade.
Uważam, że w każdym domu powinno być takie cudo. W kilka chwil można przygotować pyszne koktajle, ale i inne zmiksowane składniki. Niedawno trafiłem na wegański blog Blendman, na którym są nie tylko koktajle, ale inne dania ze świrującymi sprzętami :)

 

SKŁADNIKI:
 
– pół szklanki świeżych lub mrożonych owoców jagodowych
– 1 banan
– łyżeczka startego imbiru
– 1 jabłko
– 1 gruszka
– garść liści jarmużu
– garść liści natki pietruszki
– pół szklanki dowolnych płatków (ja lubię jaglane)
– szklanka dowolnego mleka roślinnego
– garść dowolnych listków roślin dziko rosnących (mniszek, pokrzywa, bluszczyk, szczaw)
– szczypta soli
– łyżka nasion lnu 
– łyżka sezamu
– 2 łyżki dowolnych orzechów
 
 
WYKONANIE:
 
– z jabłek i gruszki usunąć gniazda nasienne
– wszystkie składniki wkładamy do naczynia i miksujemy dokładnie (kielichowym lub ręcznym blenderem)
– można pić gęsty lub rozcieńczony wodą mineralną
– można pić od razu lub schłodzić w lodówce
– idealny na wzmocnienie po zimie, na II śniadanie, po wysiłku lub kiedy tylko przyjdzie na niego ochotę
– zawiera spore ilości białka, tłuszczy, węglowodanów, żelaza i innych soli mineralnych oraz witamin

6 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *