Ciasta pieczone NA SŁODKO

PIERNIKOWE BROWNIE Z PIGWOWCEM I DAKTYLAMI

Kolekcja brownie na blogu jest już pokaźna a końca nie ma. To moje ulubione ciasta czekoladowe. Wilgotne i ciągnące. Ciężkie i treściwe. Czekoladowe w środku i na powierzchni. Dodaję do masy przeróżne owoce i warzywa. Czekolada i kakao ma tą właściwość, że maskuje smaki wielu składników, które się w cieście znajdują. Wielokrotnie wzbudzają zdziwienie i …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki

TARTA Z KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM Z WIOGRONAMI

Tydzień bez tarty to tydzień stracony. Obowiązkowo z czekoladą i świeżymi owocami. Na bezglutenowym spodzie i bez pieczenia. Po co komplikować sobie życie. Trzeba powielać i modyfikować sprawdzone schematy ale koniecznie muszą być smaczne. Co zrobić by krem czekoladowy nabrał nowego wymiaru? Dodać do niego masło orzechowe. Gwarantuje Wam że ten smak jest niepowtarzalny. Słodki …

BEZGLUTENOWE Pasty do pieczywa ŚNIADANIA

AROMATYCZNA PASTA DYNIA+FASOLA+BURAKI+POR

Kolejne smarowidło nie tylko do pieczywa. Idealne nadzienie do pierogów gryczanych czy naleśników z mąki z ciecierzycy. Idealnie gładka o konkretnym smaku. Tak jak lubię. Z świeżymi i suszonymi ziołami. O jej czerwoności decyduje pieczony burak i czerwona fasola. Dodatek pieczonej dyni poprawia konsystencję. Duszony por smaku a natka pietruszki zielonych łatek. Całość daje niepowtarzalny …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

PIERNIKOWY BUDYŃ JAGLANY Z MASŁEM ORZECHOWYM

Pierwszy mój budyń jaglany powstał lata temu. Kasza jaglana z mlekiem kokosowym z dodatkiem kakao i bakalie. Później przyszedł czas na modyfikacje. Było ich tyle, że nie sposób zliczyć. Każdy inny w smaku czy nawet kolorze. Jednak ten podbił moje podniebienie w 100%. Przedstawiam mój najlepszy budyń jaglany. Prostota w tym przypadku jest siłą. Kasza …

Batony BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

BATONY „WEGANONKI” :)

Sklepy są pełne przeróżnych batonów. Coraz częściej na pólkach pojawiają się te z oznaczeniem „zdrowe”, „fit”, „naturalne” itd. Jednak, kiedy przystąpimy do czytania składników okazuje się, że to chwyty reklamowe nic nie warte. Oczywiście są zdecydowanie lepsze od tych ulepów przesyconych cukrem, tłuszczem i tablicą Mendelejewa. Jednak nadal wiele w nich dziwnych składników. Najbardziej bawią …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Kotlety i burgery

KOTLECIKI FALAFELOWE Z GRZYBAMI

Czekolada i dynia. Kuchnia polska, włoska i arabska. Te hasła najczęściej pojawiają się w postach na blogu. To lubię najbardziej. Nie bez powodu. Uwielbiam wyzwania jak i wielowymiarowość smaków. Kuchnia arabska ma do zaoferowania proste jak i bardzo aromatyczne dania. Przyprawy są najważniejsze. W pojedynkę i w wieloskładnikowych mieszankach. Każdy kraj ma swoje charakterystyczne układy. …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO ŚNIADANIA Z kasz i zbóż

RYŻ CHAŁWOWY Z PIECZONYMI JABŁKAMI I ŚLIWKAMI

Jedną z propozycji podwieczorkowych z moich dziecięcych lat był ryż z jabłkiem. Kremowy z dodatkiem cynamonu. Tamte czasy nie dawały wielu możliwości, ale pewne było, że składniki są dobrej, jakości. Nie było konserwantów, ulepszaczy i innych świństw. Miało być prosto i smacznie. I tak było. Taki deser często był w przedszkolu, ale również w domu. …

DANIA OBIADOWE Kluski REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

KNEDLE DYNIOWE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWYM SOSEM

Na ostatnich warsztatach robiliśmy klasyczne ziemniaczane knedle ze śliwkami. Dziewczyny dzielnie wykonały całą michę okrągłych frykasów z aromatycznym sosem. Postanowiłem przepis trochę zmodyfikować. Do ziemniaków dodałem musu z pieczonej dyni. Dla koloru. Miałem pewne obawy, co do konsystencji ciasta. Jednak udało się. Wyszło takie jak powinno. Kilka zasad, co do ciasto to przede wszystkim nie …