DANIA OBIADOWE Kotlety i burgery

KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW I BRUKSELKI Z SOSEM GRZYBOWYM

Polska kuchnia ziemniakami, kartoflami czy pyrami stoi. Młode czy już te jesienne. Nieważne. Są smaczne, zdrowe, łatwe w przygotowaniu, dostępne w każdym sklepie, w każdym zakątku kraju. Czy jednak umiemy zrobić z nich coś poza klasyką? Tłuczone z wody, placki, frytki, pyzy. To najczęściej wykonywane dania w naszych kuchniach. Przepisy najczęściej przekazywane z pokolenia na …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Kluski

PIECZONE BEZGLUTENOWE KLUSKI Z FASOLI JAŚ I DYNI

Wszelkie kluski kojarzą się po pierwsze z gotowaniem w wodzie a po drugie z dodatkiem mąki pszennej lub ziemniaczanej. Czy można inaczej? Zdecydowanie tak. Prostym rozwiązaniem jest pieczenie. Mamy wtedy pewność, że kluski nie rozpadną się podczas gotowania. Z czego można zrobić takie cuda? Praktycznie z każdych warzyw. Najważniejszy jest dodatek zagęszczający, który nadaje kształt. …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki

TARTA CZEKOLADA+ŚLIWKI+WINOGRONA NA MIGDAŁOWYM SPODZIE

Połączenie czekolady z polskimi węgierkami to klasyka. Suszone oblane ciemną to nałęczowska tradycja. Za to właśnie uwielbiam jesień. Daje nam najlepsze śliwki pod słońcem. Żadne kalifornijskie itp. dziwactwa. Najlepsze te z pomarszczoną skórką przy ogonku. Wtedy sa tak słodkie że nie potrzebują dodatkowego słodziwa. Kolejny pyszny krajowy owoc to winogrona. Niedoceniane i często pozostawiane na …

NA SŁODKO

DROŻDŻOWE DYNIOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ DAKTYLOWO-BATATOWĄ

Czasem zastanawiam się czy przyjdzie taki czas, kiedy zabraknie mi pomysłów na wykorzystanie dyni. Spokojnie. Mój wegański dyniowy czerep nie pozwoli na to 🙂 Mus dyniowy idealnie sprawdza się, jako lepiszcze w ciastach drożdżowych. Pełni nie tylko kolorystyczną rolę, ale również funkcję jajka. Łączy poszczególne składniki. Ma jeszcze jedną właściwość. Upieczone rogaliki są puszyste i …

Ciastka NA SŁODKO

CIASTKA BROWNIE Z BIAŁEJ FASOLI

Wszelkie strączki idealnie pasują do słodkich dań. Szczególnie fasole i ciecierzyca. Ich smak świetnie łączy się z czekoladą, masłem orzechowym, daktylami czy orzechami. Nie są wyczuwalne (to informacja dla tych, co nie lubią ich smaku). Ilość deserów ze strączków jest dość pokaźna. Ciągle poszukuje nowych pomysłów i je realizuje. Łączę fasolki z różnościami. Tworze nowe …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki

TARTA Z GALARETKĄ Z JABŁEK I PIGWOWCA

Wczoraj był post jak robić tarty a dziś kolejna do kolekcji. Nic nie poradzę, że tak je lubię 🙂 Wystarczy kilka minut przygotowania i zdecydowanie dłużej oczekiwania by otrzymać pyszny deser dla siebie lub gości. Ostatnio dostałem sporą siatkę pigwowca od sąsiadów. Zwyczajowo ląduje w słoikach zasypana nierafinowanym cukrem. Później w herbacie lub w wodzie …

Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki

JAK ROBIĆ WEGAŃSKIE BEZGLUTENOWE TARTY

Jednym z najczęściej zadawanych pytań od Was dotyczy tart. Jak je zrobić, z czego, ile czasu przechowywać itd. W tym poście rozwieję Wasze wszelkie wątpliwości. Ilość tart na blogu jest już pokaźna. Praktycznie wszystkie są bezglutenowe i bez pieczenia. Dowiecie się, z czego i jak zrobić spody. Czym połączyć suche składniki. Jakie kremy są najlepsze. …

NA SŁODKO

ORZECHOWY KREM Z KUSKUSU Z GRUSZKAMI

W deszczowe dni zazwyczaj pocieszamy się czekoladowymi deserami, rozgrzewającą zupą lub kubkiem gorącego kisielu owocowego. Po powrocie z pracy, szkoły czy uczelni potrzebujemy szybkiego dania, które postawi nas na nogi. Ja uwielbiam wszelkie gęste budynie i kremy na bazie kasz, orzechów, ziaren czy strączków. Ma być szybko, smacznie i prosto. Jest jesiennie i składniki też …