PIERNIKI DYNIOWE
weganon 17 grudnia 2016

dsc_0095

Nie ma Świąt bez pierników. Tak powie wielu z Was a szczególnie dzieci. Podpisuje się pod tym w 100%. Każdego roku przetwarzam niewyobrażalne ilości. Są prezentami dla rodziny, znajomych i przyjaciół.

Rok temu ukazał się pierwszy post o piernikach i lukrach (zapraszam). W ty roku postanowiłem rozpieścić czytelników i tych, którzy je dostaną. Na blogu pojawią się 4 nowe wersje. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Na pierwszą linię idą banalnie proste w wykonaniu pierniki dyniowe. To propozycja dla tych, którzy w ostatniej chwili muszą coś przygotować. Kilka składników i gotowe. Ważne jest to, że pierniki są przez cały czas mięciutkie.

Do dzieła a jutro kolejna wersja :)

dsc_0089

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– 1 szklanka musu dyniowego z tego przepisu
– ¾ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
– ½ szklanki oleju rzepakowego
– 3 łyżki przyprawy piernikowej np. z tego przepisu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody

WYKONANIE:

– w 1 misce wymieszać mus dyniowy z cukrem i olejem. W 2 pozostałe składniki. Wlać ciekłe do suchych i dokładnie wyrobić masę
– wałkować cienko (podsypując blat mąką) i wykrawać foremkami. Układać na papierze do pieczenia. Piec 10 minut w 180 stopniach

dsc_0086

dsc_0105

dsc_0087

18 Komentarze

  1. Czy do tego przepisu lepiej nada się dynia Hokkaido czy piżmowa? Kupiłam obydwie i teraz mam dylemat. Z Hokkaido wyszedł mi znacznie gęstszy i bardziej kleisty mus. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)

  2. Czy dynię można zastąpić jabłkami w tej samej proporcji? Jabłka można odpowiednio zagęścić wygotowując, więc nie powinny być zbyt wodniste, ale jak to smakowo zadziała?

  3. Mam pytanie , czy trzeba piec je zaraz po zrobieniu czy można zagnieść dziś , schować do lodówki i piec jutro ?

  4. wszystkie ozdoby są wegańskie i dostałem je kilka lat temu od koleżanki ze Szwajcarii. Z tego, co się orientuję już i u nas można takie dostać

  5. Czy ozdoby (zwłaszcza te błyszczące kuleczki) są kupione w Polsce? jeśli tak – gdzie? Ja trafiam tylko na takie z szelakiem albo koszenilą niestety

  6. mąkę spokojnie można zamienić. Co do zakwasu to jest możliwy jeśli użyje się miodu. Ja go akurat nie jem

  7. Super !! kocham tu wchodzic, odkrywam nową pasję :) Mam pytanie co do pierników czy robisz pierniki z zakwasu?? Szukałam wczesniej przepisu na cos podobnego typu piernik staropolski w wersji weganskiej??
    A co do tego przepisu ciesze sie, ze jest tak szybki bo z piernikami sie spozniłam :) na pewno zrobie moze nawet dzisiaj, tylko czy zamiast mąki orkiszowej mogłabym użyć mąki przennej?

  8. Dziękuję za świetny przepis! Błyskawiczne i bardzo smaczne:) Mam tylko pytanie o ich przechowywanie: w metalowej puszce do Świąt wytrzymają? Dodawać kawałek jabłka żeby zbytnio nie wyschły?

  9. Przepis świetny. Właśnie je upiekłam z moim synkiem. Poszło szybko i łatwo. Wyszły super :) Trochę się obawiałam, że będą suche i mało słodkie, a są idealne. Mięciutkie i kruche. Dziękuję

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *