TARTA Z KORZENNYM KREMEM JAGLANYM
weganon 27 listopada 2016

dsc_0026

Korzenne przyprawy. Jaglany krem. Spód z wiórków kokosowych i słonecznika. To przepis na wegańską, bezglutenową, łatwą w wykonaniu i bez pieczenia tartę. Na niedzielny deser, świąteczny poczęstunek czy podwieczorkowe szaleństwo.

Kremy jaglane są proste w wykonaniu. Wystarczy dobry blender ręczny i kilka składników. Ilość masy jest na krem i na wyciśnięte różyczki. To sposób na większą dawkę masy. Krem nie jest bardzo stały, ale również nielejący. Taki jak powinien być.

Przechowujcie w lodówce i wyjmujcie w chwili słabości :)

dsc_0022

SKŁADNIKI:

Na formę o wymiarach 10 na 35 cm w wyjmowanym dnem
Na spód:
– szklanka wiórków kokosowych

– 1 szklanka pestek słonecznika
– łyżka kakao
– 2-3 łyżeczki dowolnej gęstej konfitury

Na masę:
– 1 szklanka suchej kaszy jaglanej

– 2,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego (użyłem migdałowego)
– 3-4 łyżki nierafinowanego cukry trzcinowego (ilość uzależniona od tego, jakie mleko użyjecie)
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa powyżej 80% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki
– skórka i sok z 1 cytryny
– 2 łyżki przyprawy korzennej
– cynamon do posypania

WYKONANIE:

Spód:
– wszystkie składniki prócz konfitury zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodać konfiturę. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle

– dno i boki formy wylepić masą

Masa:
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem na sicie. Włożyć do garnka. Dodać 2,5 szklanki mleka. Gotować na bardzo małym ogniu przez 20 minut. Odstawić na 5 minut

– z puszki wyjąć tylko biała stała część (wodę wylewamy) i dodajemy do garnka. Całość dokładnie miksujemy na gładki krem. Dodajemy przyprawę oraz sok i skórkę z cytryny. Teraz dodajmy cukier w odpowiedniej dla nas ilości. Dokładnie wymieszać
– krem przenieść na spód. Wyrównać wierzch. Resztę kremy przenieść do rękawa cukierniczego lub torebki i wycisnąć różyczki na kremie
– wstawić na godzinę do zamrażarki a później przenieść do lodówki
– posypać cynamonem

dsc_0017

dsc_0021

dsc_0024

11 Komentarze

  1. Przepyszna!
    Robię drugi raz, tym razem zrobiłam krem inaczej. Kaszę ugotowałam w szklance mleka i 1 1/2 szkl wody, plus 10 daktyli. Po przestygnięciu zblendowałam z mlekiem kokosowym z lodówki (z częścią stałą i płynną), z 3 łyżeczkami karobu, łyżeczką jagerry (niestety nie wiem jaki jest polski odpowiednik tego produktu), plus 6 kostek gorzkiej czekolady. Po zblendowaniu smakował trochę jak sernik, zobaczymy jaki będzie smak jutro po schłodzeniu.
    Tartę z kremem korzennym prawie zjadłam sama, cichaczem, by nikt się nie domagał 😉 Napewno będę do niej wracać często i będę modyfikować krem :)
    Pozdrawiam

  2. Zrobilam Twoja przyprawe do piernika:) w Thermomixie to faktycznie 10sekund! Super!

    Zrobilam od razu te tarte i jutro bede probowac:) Cy ja bezposrednio przed jedzeniem wyciagnac z lodowki? Czy wczesniej?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *