BAŁKAŃSKA PASTA KIOPOLU, KIOPOŁU LUB KYOPOLU
weganon 8 listopada 2016

dsc_0015

Pasty bałkańskie mają bardzo podobne składy jakościowe a różne ilościowe. Jeden dodatkowy pieczony bakłażan potrafi diametralnie zmienić smak i otrzymamy nową pastę. Papryki, bakłażany, pomidory, czasem dynie, zioła i inne składniki smakowe. Tak w skrócie wyglądają pasty rodem z Serbii, Bułgarii, Macedonii i innych krajów bałkańskich.

Jedną z takich past jest kiopolu, kiopołu lub kyopolu. Ta bułgarska pasta jest chyba oprócz ajvaru moją ulubioną. Niezwykle aromatyczna. Stanowi przystawkę i sos do maczania. Przepisów jak to bywa jest wiele. Każda rodzina ma swoją recepturę. Jedna zawierają pomidory a drugie nie. W niektórych stosunek ilościowy bakłażanów i papryk jest 1:1 w innych 1:2. Obowiązkowa jest jednak natka pietruszki, czosnek oraz ocet.

Moja wersja jest od koleżanki z Burgasu. Receptura od wielu lat przekazywana z pokolenia na pokolenie i oczywiście lekko modyfikowana. Dostosowywana składnikami do swoich czasów :)

dsc_0012

SKŁADNIKI:

– 3 średnie bakłażany
– 3 spore czerwone papryki
– 3 średnie pomidory lub szklanka gęstego przecieru
– 3 ząbki czosnku
– mały pęczek natki pietruszki
– 2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
– sól i pieprz do smaku
– ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
– 1/3 szklanki oliwy

WYKONANIE:

– papryki przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne. Bakłażany przeciąć wzdłuż. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec aż skórka papryki będzie czarna. W 215 stopniach na półce bliżej górnej grzałki
– paprykę przełożyć do miski i szczelnie zakryć folią. Odstawić na 30 minut. Zdjąć skórkę z bakłażanów i papryk. Przenieść do miski
– pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć nasiona i dodać do miski
– do miski dodać drobno posiekaną natkę, starty czosnek i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem lub dokładnie utrzeć widelcem
– doprawić solą do smaku
– przechowywać w lodówce do 3 dni

dsc_0026

dsc_0025

3 Komentarze

  1. Weganonie, a jakbyś przystosował tę pastę do przechowywania na zimę? Pominąć natkę? Całość zagotować?

  2. Baardzo smaczna i aromatyczna. Z tego co odczułam, pierwsze skrzypce gra papryka z pietruszką, później wchodzi pomidor i na koniec oberżyna. Super! :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *