TARTA Z KORZENNYM KREMEM JAGLANYM premium
Korzenne przyprawy. Jaglany krem. Spód z wiórków kokosowych i słonecznika. To przepis na wegańską, bezglutenową, łatwą w wykonaniu i bez pieczenia tartę. Na niedzielny deser, świąteczny poczęstunek czy podwieczorkowe szaleństwo. Kremy jaglane są proste w wykonaniu. Wystarczy dobry blender ręczny i kilka składników. Ilość masy jest na krem i na wyciśnięte różyczki. To sposób na […]
premium
KREM CZEKOLADOWY IDEALNY :) premium
Każdy kucharz zawodowy czy amator dąży do doskonałości dań. Dopracowuje smaki, tekstury czy kolory. Często się to udaje. Potrzeba wielu prób, ale warto. Kiedy osiągniemy sukces warto jeszcze popracować, bo może się uda coś lepszego 🙂 Tak było z wszelkimi kremami czekoladowymi. Ze strączków, kasz, orzechów, ziaren. Możliwości są ogromne. Jednak gdzieś nie do końca […]
premium
16 listopada 2016
WEGAŃSKIE IRYSY Z MAKIEM premium
W czasach mojego dzieciństwa (dość dawno 🙂 ) słodycze były prawdziwym rarytasem. Deficyt towarów w sklepach był przytłaczający. Wyroby czekoladopodobne zwalały z nóg swym obrzydliwym smakiem. Były jednak też perełki. Blok czekoladowy, krówki czy irysy. Doskonale pamiętam smak tych cukierków. Maku oczywiście było tyle, co kot napłakał, ale był. Miękkie i ciągnące. Mleczne i zarazem […]
premium
PASTA Z PIECZONEJ DYNI I SELERA ZE SŁONECZNIKIEM premium
Pasty do pieczywa to wegańskie must have. Rezygnujemy z masła i margaryn. Praktycznie wszystkie margaryny zawierają witaminę D3 pochodzenia zwierzęcego, więc odpadają. Czym sparować w takim razie pieczywo? Możliwości jest naprawdę wiele. Nie będę się rozpisywał na ten temat, bo powstanie oddzielny post o smarowidłach. W sezonie jesiennym najlepsze są warzywa korzeniowe. Niegotowane a pieczone. […]
premium
TARTA Z CZERWONĄ GALARETKĄ OWOCOWĄ premium
Uwielbiałem, uwielbiam i będę uwielbiał owocowe galaretki. Kiedyś były te z torebek na żelatynie. Później pojawiły się na bazie karagenu, czyli w 100% wegańskie. Niestety okazało się, że karagen nie jest zbytnio zdrowy dla organizmu i wycofano. Na całe szczęście pojawił się agar 🙂 Zrobienie domowej galaretki jest tak proste, że nawet dziecko je zrobi. […]
premium
9 listopada 2016
PASZTET CUKINIOWY Z MĄKĄ DYNIOWĄ premium
Korzystam z ostatnich młodych cukinii i przerabiam je jak się da. Ciasta, lecza, zapiekanki i pasztety. Te ostatnie są wyjątkowe. Cukinia zapewnia wilgotność wypiekowi. Sama w sobie nie posiada wybitnego smaku. Ma jednak coś innego. Kolor i świetnie łączy pozostałe składniki. Wybierzcie cukinie o cienkiej skórce. To ona powoduje, że pasztet jest taki jak powinien. […]
premium
BAŁKAŃSKA PASTA KIOPOLU, KIOPOŁU LUB KYOPOLU premium
Pasty bałkańskie mają bardzo podobne składy jakościowe a różne ilościowe. Jeden dodatkowy pieczony bakłażan potrafi diametralnie zmienić smak i otrzymamy nową pastę. Papryki, bakłażany, pomidory, czasem dynie, zioła i inne składniki smakowe. Tak w skrócie wyglądają pasty rodem z Serbii, Bułgarii, Macedonii i innych krajów bałkańskich. Jedną z takich past jest kiopolu, kiopołu lub kyopolu. […]
premium
TOFURNIK KAKAOWY PEŁEN FISTASZKÓW premium
Gdy 700 przepisów temu zaczynałem pisać bloga nie przypuszczałem, że tak daleko dobrnę. Taka ilość przepisów zobowiązuje. Potrawy muszą być lepsze, zdjęcia ładniejsze i stawianie poprzeczki dość wysoko. Obiecuje, że będzie jeszcze lepiej 🙂 Czy można uczcić liczbę 700? Czymś słodkim, czekoladowym, orzechowym i łatwym w przygotowaniu. Za tą ilość czekolady dostało mi się po […]
premium
6 listopada 2016
JABŁKA I GRUSZKI HASSELBACK premium
Większość z nas zna ziemniaki na styl skandynawski, czyli hasselback. To pokrojone nie do końca bulwy, które pod wpływem ciepła tworzą wachlarzyk. Jedną z metod utworzenia takich nacięć jest ułożenie bulwy na dużej łyżce i cięcie jej nożem. Brzegi łyżki powodują, że nie przetniemy do końca i ziemniak nie rozpadnie się. Oprócz ziemniaków można tak […]
premium
5 listopada 2016
KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW I BRUKSELKI Z SOSEM GRZYBOWYM premium
Polska kuchnia ziemniakami, kartoflami czy pyrami stoi. Młode czy już te jesienne. Nieważne. Są smaczne, zdrowe, łatwe w przygotowaniu, dostępne w każdym sklepie, w każdym zakątku kraju. Czy jednak umiemy zrobić z nich coś poza klasyką? Tłuczone z wody, placki, frytki, pyzy. To najczęściej wykonywane dania w naszych kuchniach. Przepisy najczęściej przekazywane z pokolenia na […]
premium
4 listopada 2016
KISIEL Z ŻURAWINY I OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY premium
Kisiel to takie cudo, które smakuje o każdej porze dnia i roku. Uwielbiam zmiksować dowolne owoce. Zagotować i dodać dowolnej skrobi i gotowe. Bez zbędnych dodatków. Tu najważniejsze są 2-3 składniki a nie 10 czy 20. Najbardziej mi smakują te o kwaskowym smaku. Najlepiej jeszcze jak są kawałki owoców. Każdy sezon rządzi się swoimi składnikami. […]
premium
3 listopada 2016
PASZTET Z FASOLI JAŚ I JARMUŻU premium
Wegańskie pasztety mają swoje podium na większości blogów kulinarnych. Nie tylko tych z kuchnią roślinną. Dlaczego tak się dzieje? Po pierwsze dodatek przypraw sprawia, że nie ustępują smakiem tym mięsnym. Po drugie. Można je przygotować z dowolnych warzyw. Po trzecie. Są proste w wykonaniu. Po czwarte i co najważniejsze są o wiele zdrowsze od mięsnych […]
premium