TARTA CZEKOLADA+ŚLIWKI+WINOGRONA NA MIGDAŁOWYM SPODZIE
weganon 31 października 2016

dsc_0091

Połączenie czekolady z polskimi węgierkami to klasyka. Suszone oblane ciemną to nałęczowska tradycja. Za to właśnie uwielbiam jesień. Daje nam najlepsze śliwki pod słońcem. Żadne kalifornijskie itp. dziwactwa. Najlepsze te z pomarszczoną skórką przy ogonku. Wtedy sa tak słodkie że nie potrzebują dodatkowego słodziwa.

Kolejny pyszny krajowy owoc to winogrona. Niedoceniane i często pozostawiane na pnączach. Wielki błąd. Mają zdecydowanie lepszy smak niż te wiezione kilometrami z całego świata. Małe owoce są pełne niepowtarzalnego smaku.

Gdy zmiksujemy owoce, podgrzejemy je i dodamy połamanej czekolady, to dostaniemy coś wyjątkowego. Krem do tarty. Wiem jak trudno będzie się Wam powstrzymać by nie zjeść go przed wylaniem na spód :)

A spód też wyjątkowy. Migdałowy i kokosowy z kakao. Ma smak podobny do marcepanu. Śliwki znalazły się również w spodzie. Jak szaleć to szaleć :)

dsc_0104

SKŁADNIKI:

Na spód:
– szklanka wiórków kokosowych

– 2 szklanki migdałów
– łyżka kakao
– 10 śliwek węgierek

Na krem:
– 20 śliwek węgierek + do ozdoby

-szklanka fioletowych małych winogron + do ozdoby
– 2 czekolady 70% po 100 g
– łyżeczka cynamonu
– ewentualnie dowolne słodziwo do smaku

WYKONANIE:

Spód:
– wszystkie składniki prócz śliwek zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i zmiksowane węgierki. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle

– dno i boki formy o śr. ok. 28 cm z wyjmowanym dnem lub takiej jak na zdjęciu wylepić masą

Krem:
– śliwki zmiksować wraz w winogronami. Dodać cynamon i ewentualnie słodziwo. Podgrzać aż zacznie parować. Dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia

– masę wylać na spód i ułożyć owoce
– włożyć do lodówki aż masa stężeje

dsc_0079

1

dsc_0090

dsc_0108

11 Komentarze

  1. Przepyszna Właśnie zrobiłam drugi raz i zabieram do pracy, bo świętuję 4-tą rocznicę pracyPrzepis poleciłam 3 koleżanką i wszystkie są zachwycone efektem.
    Jako chocolate lover dziękuję za pyszny przepis
    P.S. To chyba jedyny wegański przepis jaki mi się udało znaleść na ciasto że śliwkami, w którym śliwki nie są pieczone/nie są powidłami.

  2. Ja robię z oleju kokosowego, surowego kakao lub karobu. Słodzę erytolem, bo świństwa w postaci ksylitolu nie uznaję :)

  3. Witam. Przepisy są świetne ale czym można zastąpić w nich czekoladę? Może ma pan przepis na czekoladę na bazie ksylitolu, erytrolu? było by cudownie

  4. Czy ten cynamon jest konieczny?? Do jabłek, jak najbardziej…ale chyba nie tutaj. Robiłeś też bez?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *