DANIA OBIADOWE Kluski REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

TARNOPOLSKIE KLUSKI DROŻDŻOWE

Kluski w naszej kuchni są obowiązkowe i występują w przeróżnych odmianach. Jednak te, są wyjątkowe i totalnie podbiły moje podniebienie. To jedna z potraw, która nie powala wyglądem, ale smakiem zniewala i chce się więcej. Znane są nam drożdżowe kluski na parze, które w zależności od region są różnie nazywane. Popularne w Wielkopolsce, na Śląsku …

DANIA OBIADOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

PODLASKIE PLACKI Z „SERA” I MARCHEWKI

Co łączy krakowskie małdrzyki, białostockie serniczki, kresowe twarożniki czy podkarpackie placki z sera? Oczywiście forma w postaci placków i składnik, jakim jest twaróg. W zależności od regionu, dodatki to jajka, gotowane ziemniaki, mąką do zagęszczenia masy. Wszystkie podawane są na słodko. Z owcami, owocowymi lub śmietanowymi sosami, posypane cukrem pudrem. Smażone na średnim ogniu na …

DANIA OBIADOWE Kluski REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

GRODZIEŃSKIE KLUSKI ZIEMNIACZANE

Polacy, którzy zamieszkiwali w okresie II Rzeczypospolitej województwo białostockie, a w szczególności powiat grodzieński, po wojnie zostali przesiedleni na tereny obecnego Podlasia. Zabrali ze sobą kulturę, ale również wspaniałe potrawy. Do dziś są one prezentowane na festiwalach smaku i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Kuchnia Kresów Wschodnich tamtych terenów, obfitowała w potrawy ziemniaczane, mączne i …

BEZGLUTENOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA ŚNIADANIA

ŁÓDZKA MELZUPA

To będzie chyba najłatwiejszy przepis kuchni regionalnej. W dodatku z miasta, które jest trzecie, co do wielkości i zmieniające się w zawrotnym tempie. W pamięci wielu zawsze będzie miastem fabryk, tkanin, włókiennictwa, tyglem narodowościowym i miastem mojej specjalizacji. Jednak dziś skupimy się na kuchni tego miasta, a dokładnie na wyjątkowej zupie. Pod hasłem melzupa, odnajdziecie …

BEZGLUTENOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

KRESOWA POSTNA KAPUSTA

Kuchnia kresowa jest pełna wegańskich i wegetariańskich potraw. Obecna była w domach ludzi biednych, szlacheckich dworach i restauracjach wielkich miast. Czas II Rzeczypospolitej, to okres początku pierwszych ruchów społecznych zrzeszających wegetarian. Sławna w całej Europie lecznica doktora Tarnawskiego w Kosowie w województwie stanisławowskim to jeden z przykładów wykorzystania diety roślinnej na tych ziemiach. Jednak to …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA Zapiekanki

WEGAŃSKA ŻEBROCZKA

O babkach ziemniaczanych w kuchni regionalnej, można napisać co najmniej magisterkę. Występuje niemal w całej Polsce i pod niezliczonymi nazwami. Sposób przygotowania jest najczęściej bardzo podobny. Tarte ziemniaki, duszona cebula, boczek, kiełbasa, przyprawy. Jednak na Śląsku Cieszyńskim, babka ziemniaczana jest inna niż wszędzie. Beskid Śląski to tereny górskie i podgórze. Początek XIX wieku to czas, …

Ciastka NA SŁODKO REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

ŚLĄSKIE SZPLITRY

W wielu domach w naszym kraju, do herbaty czy na świątecznych stołach, obowiązkowe są ciastka. Kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego, parzonego lub biszkoptowego. To tradycja w każdym regionie. Jednak to Śląsk ma największe tradycje w pieczeniu ciasteczek. Drobne cieszyńskie to klasyka i tradycja od ponad 200 lat. W tym regionie piecze się wyjątkowe ciasteczka, które …

DANIA OBIADOWE Kluski REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

ŁEMKOWSKIE KLEPAKI

Kuchnia łemkowska, to kuchnia prosta, ale pełna smaku, warzyw, zdrowych składników, kiszonek, potraw ze zbóż, kasz, mąk. Trudne warunki klimatyczne w warunkach górskich (dawniej Łemkowie zamieszkiwali Beskid Sądecki, Niski i zachodnie Bieszczady), warunkowały spożywanie potraw dających energię, rozgrzewających i sycących. Trudne w uprawy ziemie, dawały plony głównie z owsa i żyta. Te dwa zboża dominują …

NA SŁODKO REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

KRESOWE FAWORKI

W Tłusty Czwartek, jak nazwa wskazuje, ma być tłusto i słodko. Nie uznaje w tym dniu kompromisów. Nie po to nasi przodkowie ustanowili taki dzień w roku po wielomiesięcznych postach, by wydziwiać jakieś niskotłuszczowe dziwadła 😉 Ten dzień obfituje w przeróżne słodkości. Najczęściej zajadamy pączki i faworki. Niektórzy wcinają racuchy, róże karnawałowe, churros i inne …

DANIA OBIADOWE

OBIAD W PÓŁ GODZINY

Są takie dni, kiedy nie chce mi się gotować, a jednak zjadłbym cos dobrego. Wtedy najlepsze są sosy z makaronem lub dania jednogarnkowe. Czas przygotowania nie powinien przekraczać pół godziny. Taki posiłek powinien być również pełnowartościowy. Wszelkie gulasze można podawać z kaszami, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Ważne są aromatyczne dodatki w postaci przypraw. Nie bez …