WEGAŃSKA SAŁATKA SZWABSKA
weganon 6 maja 2021

DSC_0003

Gdy 30 lat temu postanowiłem nie jeść mięsa, nigdy nie przypuszczałem, że będzie mi dane kiedykolwiek jeszcze jeść takie potrawy, ale w wersji wegańskiej. Jeszcze niedawno, próżno było szukać produktów czy gotowych dań, z których można by było zrobić chociażby taką potrawę, jak sałatka szwabska. Dziś jest to możliwe, bo produkty do takich dań znajdziemy w osiedlowych sklepach czy dyskontach. Wegański wędliny, sery, majonezy, śmietanki, jogurty i inne produkty. Łącząc je, możemy otrzymać potrawy z czasów dziecięcych, z domów naszych mam i babć. Jak to jest z tą sałatką szwabską? Już opowiadam.

Sałatki, których podstawą są wędliny, jest w Niemczech, Szwajcarii czy Austrii dość sporo. Przepisów te jest mnóstwo i nawet ta sama sałatka, ma kilka wersji. Podobnie, jak nasze jarzynowe. Szwajcarska ma w składzie kiełbasę i ser. Bawarska to kiełbasa, ogórek konserwowy. Szwabska to kiełbasa, czasem kaszanka z dodatkami. Na dawnych ziemiach niemieckich (głównie Śląskich), najbardziej znana jest sałatka z mortadeli, żółtego sera, korniszonów, cebuli i sosu z dodatkiem musztardy, czasem majonezu i płynu z korniszonów. Sałatka ma wyrazisty, ostry i octowy smak. Moja wersja jest klasycznie spolszczona i funkcjonująca od czasów PRL. Możecie użyć różnych wersji wegańskich wędlin i sera. Ja wybrałem cudowną w smaku „mortadele” Go Vege i „żółty ser” Violife. Sałatka wyszła idealna. Najlepsza jest, kiedy poleży kilka godzi w lodówce i smaki się przegryzą.

DSC_0001

SKŁADNIKI:

– 200 g wegańskiej „mortadeli” (użyłem Go Vege)
– 120 g wegańskiego „żółtego sera” (użyłem Violife)
– 1 średnia czerwona cebula
– 3 średnie korniszony
– 3 łyżeczki musztardy
– 3 łyżeczki wegańskiego majonezu
– 4 łyżki zalewy z korniszonów
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

WYKONANIE:

– mortadele, ser i korniszony pokroić w paski. Cebulę w piórka
– w misce wymieszać majonez, musztardę i zalewę (najlepiej trzepaczką) do uzyskania emulsji. Wlać do pokrojonych składników. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
– wstawić do lodówki na kilka godzin

DSC_0018

DSC_0013

DSC_0015

DSC_0024

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *