GULASZ GOŁĄBKOWY
weganon 12 września 2021

DSC_0123

Gołąbki lub faszerowane liście kapusty, to klasyka naszej kuchni. Kapusta biała lub włoska. Farsze przeróżne i zależne od regionów. Z mięsa, ryżu, kasz, grzybów czy ziemniaków, a nawet strączków. Chyba każdy przyzna, że przy robieniu gołąbków jest sporo pracy. Parzenie liści kapusty, robienie farszu, zawijanie, gotowanie lub pieczenie. Do tego jeszcze sos. Roboty, co nie miara. A, gdyby tak pójść na skróty? Zaoszczędzić czas i pracę? Jest na to sposób i nie mam tu na myśli kupna gotowców.

Oczywiście w gołąbkach liczy się kształt. Ładnie się prezentują na półmisku. Polane sosem. Jednak czasem nie wyprawiamy uroczystych obiadów i mamy ochotę na zaciszne pałaszowanie. Wtedy możemy pozwolić sobie na dekonstrukcję gołąbków, ale bez straty na ich smaku. Pierwotnie miała to być gęsta zupa, ale pozostawiona do następnego dnia, zmieniła się w aromatyczny gulasz. Wszystkie składniki spęczniały i zagęściły zupę. Wyszedł niezwykle pożywny gulasz. Składnikami są: biała kapusta, pomidory w postaci koncentratu, ryż, marchewka, lubczyk, kminek i granulat sojowy, który zastępuje mięso mielone. Można użyć gotowego „mięsa mielonego” wegańskiego, ale granulat pasuje tu idealnie. Najlepiej gulasz odstawić do następnego dnia. Gęstnieje i staje się bardziej aromatyczny. Można go jest z chlebem, ale również z ziemniakami.

DSC_0112

SKŁADNIKI:

– ½ kg białej kapusty
– 200 g marchewki
– 2 duże cebule
– 150 g drobnego granulatu sojowego
– 1 korzeń pietruszki
– 100 g ryżu
– 1 łyżeczka suszonego lubczyku
– 190 g koncentratu pomidorowego
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 1 łyżeczka nasion kminku
– sól i pieprz

WYKONANIE:

– marchewkę, pietruszkę i cebule pokroić w drobną kostkę. Kapustę drobno posiekać
– do garnka wlać 3 łyżki oleju rzepakowego i rozgrzać. Dodać marchew, pietruszkę, cebulę, ziele i liście laurowe. Smażyć na średnim ogniu kilka minut. Dodać kminek, lubczyk, kapustę i 1,5 litra wody. Dodać sól do smaku i gotować na małym ogniu przez 15 minut
– koncentrat rozpuścić w ½ litra wody i dodać do garnka wraz z granulatem sojowym. Gotować na małym ogniu przez 15 minut
– dodać ryż i gotować kolejne 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem

DSC_0109

DSC_0114

DSC_0108

5 Komentarze

  1. Właśnie przygotowałam to danie. Jutro wyjeżdżamy na urlop i gotowałam z myślą by zabrać część ze sobą i mieć gotowe kilka obiadów. Już w trakcie gotowania zauważyłam, że wyszła spora porcja więc pomyślałam, że trzeba będzie trochę zamrozić. Ale to jest takie pyszne, że zastanawiam się jak ja ten cały garnek zabiorę ze sobą… Wspaniały smak! Dziękuję za ten przepis.

  2. Jeśli jest informacja dodać i gotować 15 minut, to znaczy, że dodawany jest surowy

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *